Европейската комисия се отказа от въвеждането на забрана върху доставката на ваксини срещу коронавируса в Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, в рамките на задействан механизъм за надзор на доставките извън границите на общността. Това се казва в разпространено в Брюксел изявление на Еврокомисията, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Европейският съюз рязко се отметна от плана си да задейства извънредни мерки, заложени в споразумението за Брекзит, за да ограничи износа на ваксини срещу КОВИД-19 през ирландската граница към Обединетото кралство, след като това намерение предизвика остра реакция в Северна Ирландия, Лондон и Дъблин, посочва Ройтерс. Остра реакция имаше и от Световната здравна организация, чиито официални представители нарекоха намерението "много тревожно".

Изявлението на ЕС беше разпространено малко преди полунощ след бурни протести в Лондон, Белфаст и Дъблин. В него се казва, че ще се гарантира, че протоколът за Северна Ирландия, изготвен, за да може границата да стои отворена, нама да бъде нарушен.

ЕС обаче предупреждава, че ако ваксини и активни вещества бъдат насочени към трети държави и извън блока, ще бъдат използвани "всички налични инструменти".

Ирландският премиер Михол Мартин приветства решението на Еврокомисията да не прибягва до клаузата в Брекзит, засягаща протокола за Северна Ирландия. Ирландският външен министър Саймън Ковини също изрази задоволство, но каза, че случилото се трябва да послужи за урок.

Ковини изтъкна, че протоколът не е нещо, което да може да се използва с лека ръка, а е съществен, трудно постигнат компромис, който защитава мира и търговията в интерес на много хора.

Като част от финализирането на тази мярка Еврокомисията ще гарантира, че протоколът Ирландия/Северна Ирландия няма да бъде засегнат, пише в разпространеното изявление.

Противно на първоначалното си намарение, Еврокомисията "не задейства предпазната клауза", което би й позволило по изключение да не се съобрази с този протокол за ваксините, предаде АФП.

Причина за първоначалното намерерие на Европейската комисия стана обстоятелството, че британско-шведската компания "АстраЗенека", която по-рано уведоми ЕС за съкращаване на предплатените от Еврокомисията доставки, доставя във Великобритания три пъти повече дози ваксина, отколкото в държавите от ЕС.

Тази ваксина се произвежда в две предприятия в Белгия и Нидерландия и в две - във Великобритания. Еврокомисията обвини "АстраЗенека" в нарушение на договора и предаване на предназначени за Евросъюза стоки на трети държави, припомня ТАСС.