Нямаше официално обявени тържество по случай годишнината на човека, превърнал се в символ на кубинската революция, но снощи в Хавана се състоя концерт с участие на двайсетина изпълнители от Латинска Америка. Сред тях бе и световно кубинска известната певица Омара Портуондо, предаде ИТАР-ТАСС.

Бившият кубински лидер не се появи на концерта в негова чест и това не бе учудващо, тъй като той много рядко има вече публични прояви, откакто се оттегли от властта през 2006 г. На концерта в театър "Карл Маркс" не присъства и брат му Раул, на когото той предаде властта. Присъстваха група висши правителствени служители начело с първия вицепрезидент Хосе Рамон Мачадо Вентура, който произнесе и словото по случай Деня на революцията - 26 юли, предаде Асошиейтед прес.

Всъщност честванията на рождения ден на Фидел Кастро започнаха преди една седмица, на 9 август с концерт в Дома на културата на Боливарския алианс за Америка, предаде ИТАР-ТАСС. "Команданте Фидел винаги ще ни ръководи в борбата ни за нова, свободна Америка", заяви тогава ръководителят на Фонда "Гуаясимин" Пабло Гуаясимин.