До най-малко 9 се увеличи броят на жертвите на най-мощния от четвърт век насам тайфун, който връхлетя Япония. Над 160 са ранените. Властите препоръчват евакуация за повече от 1 милион души.

Най-малко 50 хиляди домакинства са без ток, отменени са 700 полета. Засегнати са и железопътният и фериботният транспорт. Заради стихията бяха отменени около 800 вътрешни авиополета, както и движението на някои високоскоростни влакове

Тайфунът "Джеби" бушува със скорост на вятъра до 220 километра в час. Бурята засегна най-тежко югозападните части на страната. Тя запрати вчера огромен кораб в мост, свързващ Осака с международното летище в района. Въпреки че танкерът е бил закотвен, той бе повлечен от силния вятър. Мостът е понесъл щети и е неизползваем, което блокира около 3000 пътници на летището. Танкерът също е засегнат, но няма пострадали сред 11-членния му екипаж.

На самото летище са наводнени пистата и подземният етаж на терминала.

Окото на бурята се намира над Японско море на около 90 километра западно от остров Садо. Тайфунът се придвижва на север-североизток със скорост 75 километра в час с ветрове със скорост 126 километра в час и с пориви от 180 километра в час.

"Джеби" е 21-ият за сезона тайфун в Азия за тази година. Той е и най-силният, връхлетял Япония през последните 25 години.