Френски съдии повдигнаха предварителни обвинения в опит за убийство на мъжа, заподозрян, че е намушкал с нож четири малки деца и двама възрастни в парк във Френските Алпи, предаде Асошиейтед прес.

Заподозреният е 31-годишен сирийски бежанец с разрешително за постоянно пребиваване в Швеция. 

Главният прокурор по делото Лин Боне Матис обяви на пресконференция, че мъжът е бил изправен пред съдия-следовател в град Анси и са му били повдигнати обвинения в опит за убийство и въоръжена съпротива. В момента той е в ареста в очакване на по-нататъшно разследване. 

Прокурорът каза, че ранените вече не са с опасност за живота след извършеното в четвъртък нападение на детска площадка за игра. Децата, които са на възраст между 22 месеца и три години, обаче остават в болница. Вчера бе съобщено, че две от децата са в критично състояние, докато другите две, както и двамата пенсионери, са с по-леки травми. Те са от четири различни държави: Франция, Великобритания, Нидерландия и Португалия.

Заподозреният има тригодишна дъщеря и съпруга, които живеят в Швеция. Той е бил прегледан от психиатри, които са преценили, че е в състояние да се изправи пред съда. Мотивът за жестокото нападение остава неясен, но не изглежда да е свързан с тероризъм по думите на прокурора, цитирани от БТА.

Очевидци твърдят, че са чули нападателя да споменава дъщеря си, съпругата си и Исус Христос, заяви прокурорът и допълни, че по време на нападението той е имал у себе си предмети, които символизират християнската вяра.