Руският президент Владимир Путин заяви, че широкомащабната контраофанзива на Украйна не е била успешна в нито една област, предаде Ройтерс.

Украинските човешки жертви са 10 пъти по-големи от тези на Русия, добави руският президент по време на телевизионна среща с руски военни кореспонденти и военни блогъри.

Украинската контраофанзива започна на 4 юни, каза още Путин.

По думите му Украйна е загубила над 160 от танковете си и 25-30% от машините, доставени от чужбина, докато Русия е изгубила 54 танка.

Путин заяви, че Украйна умишлено е ударила язовир "Каховка" с доставени от САЩ ракети "Хаймарс". Според него това е попречило на украинската контраофанзива, предава БТА.

Целите на така наречената от Кремъл "специална военна операция" могат да еволюират в зависимост от ситуацията, но основният им характер няма да се промени, добави руският президент.

Ройтерс няма още потвърждение за тези твърдения на Путин.

Не е необходимо да се въвежда военно положение на цялата територия на Русия, но е нужно да се работи по-внимателно по някои въпроси. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на срещата с руски военни кореспонденти, предаде ТАСС.

"Няма никакъв смисъл да се въвежда какъвто и да било специален режим или военно положение в цялата страна, днес няма такава необходимост. Но трябва да се работи по-внимателно по някои въпроси", каза той.

Путин изтъкна, че работата на правоохранителните органи и специалните служби трябва да бъде подобрена и разширена. "Като цяло ми се струва, че задачите в това отношение също могат да бъдат решени", допълни руският президент.

"Министерството на отбраната докладва, че в сегашния момент няма никаква нужда от мобилизация, разбира се", каза Путин на срещата с руски военни кореспонденти.

"Някои от нашите общественици говорят, че има спешна нужда още един или два милиона души да бъдат мобилизирани. То зависи от това какво искаме. Зависи от целта", каза руският президент.

Путин подчерта, че от януари досега за руската армия са били наети над 150 000 военнослужещи по договор, а през изминалата седмица договори са подписали 9500 души.

Той обаче призна, че на Русия не й достигат много видове оръжия: прецизни боеприпаси, дронове, комуникационно оборудване. "Имаме ги, но за съжаление ни липсват количествено."

Русия е увеличила производството на оръжие. "Имаме 2,7 пъти увеличение на производството за основните видове оръжия през годината и 10 пъти за най-търсените направления."

Той отново заговори за създаване на "санитарна зона в Украйна", така че да не може да бъде обстрелвана руската територия, макар че не уточни колко трябва да е дълбока тя и как Русия ще я създаде.