Президентът на Русия Владимир Путин даде заповед за вдигане на флага на новите кораби на руския флот, съобщиха руските медии.

"Ще увеличим темповете и обемите на строителството на корабите от различни проекти, ще ги оборудваме с най-модерното въоръжение, ще проведем оперативна и бойна подготовка на моряците, като вземем предвид натрупания опит, включително по време на специална военна операция", заяви Путин на церемонията по въвеждането в експлоатация на новите кораби в руския флот - атомната подводница "Генералисимус Суворов",

"Анатолий Шлемов" и "Град" са приети в състава на руския флот.

Най-новите ракетни кораби на Руската федерация имат много характеристики, които нямат аналог в света. Построяването на още четири подводници от семейството "Борей А" с "Булава" ще гарантира сигурността на Русия за десетилетия напред, заяви още руският президент.

В същото време Путин подписа закона за наказания за оскверняването на т.нар. "георгиевска лента".

Със закона се установява статутът на Георгиевската лента като един от символите на военната слава на Русия и победата на съветския народ във Великата отечествена война.

Публичното оскверняване на Георгиевската лента се наказва с административна глоба в размер до пет милиона рубли или с наказателна санкция под формата на лишаване от свобода за срок до пет години.

Законопроектът бе внесен в Държавната дума на Русия през април. В края на декември депутатите го приеха на трето и последно четене.