Единството на гражданите на Русия е основа за постигането на най-високите цели на страната, заяви руският президент Владимир Путин в новогодишното си послание, излъчено в руските региони на Далечния изток, предаде ТАСС.

"Личните ни планове, мечтите ни са неотделими от Русия. От усилията и приноса на всеки от нас зависи нейното настояще и бъдеще, бъдещето на децата ни. Единствено заедно ще решим задачите, които стоят днес пред обществото и страната. Нашето единство е основа за постигане на всякакви най-високи цели", каза Путин и добави: "Тези ценности са ни предали предците ни - героично, непоколебимо поколение на победители".

Руският президент отбеляза, че съвсем скоро ще настъпи 2020 г. и светът вече е изправен на прага на третото десетилетие на 21 век.

"Живеем в бурно, динамично, противоречиво време, но можем и сме длъжни да направим всичко за успешното развитие на Русия, за това всичко в нашия живот да се променя само към по-добро", подчерта Путин в посланието си.

Всяко дете трябва да знае, че е обичано, заяви руският президент. "Нека родителите бъдат здрави и винаги да чувстват вашето внимание, а всяко дете знае, че то е най-любимото", добави Путин, който отбеляза също, че в навечерието на Нова година всички хора са обединени от топлотата на човешките отношения и приятелското общуване.

Снимка: БТА

Германската канцлерка Ангела Меркел каза в Новогодишното си послание, че се бори с климатичните промени с всички сили, за да могат бъдещите поколения да живеят в мир и просперитет, предаде Ройтерс.

"Глобалното затопляне е реалност. То ни заплашва", се казва в записаната новогодишна реч на Меркел, която ще бъде излъчена по електронните медии тази вечер. Покачването на световните температури и проблемите, предизвикани от глобалното затопляне, са плод на човешката дейност, добавя тя и припомни някои от мерките, предприети от нейното правителство за борба с климатичните промени, включително по-високи цени за емисиите на въглероден диоксид в транспортния сектор и за отопление, както и понижението на ДДС за железопътните билети за далечни разстояния.

"Ние трябва да направим всичко, което е в човешките възможности, за да преодолеем това предизвикателство. Това все още е възможно, - посочва канцлерката. - Аз съм на 65 години - възраст, на която няма лично да изпитам всички последствия на климатичните промени, които ще настъпят, ако политиците не действат. Но нашите деца и внуци ще трябва да живеят с последствията от това, което ние правим или се въздържаме да правим днес. Ето защо полагам всичките си сили за това Германия да даде своя принос - екологичен, икономически, социален - за поставяне на климатичните промени под контрол."

Меркел призовава германците да мислят държавнически за справяне с тези последствия. "За тази цел повече от всякога ни е необходима смелост да мислим по нов начин, сила да изоставим утъпканите пътеки, воля да опитаме нови неща и решимост да действаме бързо, с убеждението, че необикновеното може да донесе успех и трябва да донесе успех, за да може днешното поколение млади хора и техните потомци все пак да е в състояние да живее добре на тази Земя", подчертава канцлерката.

За разлика от миналата година, тазгодишното й новогодишно послание не споменава за вътрешните напрежения в нейното коалиционно правителство, съставено от десноцентристкия Християндемократически съюз и левоцентристката Социалдемократическа партия. Все още не е сигурно, че коалицията ще просъществува до края на парламентарния мандат, изтичащ през 2012 г, отбелязва Асошиейтед прес.

Канцлерката обаче посочи необходимостта да бъдат защитавани органите на местната власт и "всички хора в нашата страна от омразата, враждебността и насилието" и да се води борба "срещу расизма и антисемитизма". В тази връзка АП припомня, че през тази година бе убит провинциалният държавен служител Валтер Любке, член на партията на Меркел, който активно подкрепяше нейната политика на отворени врати за бежанците през бурната 2015 г.

Снимка: AP/БТА

Китайският президент Си Цзинпин заяви в новогодишното си обръщение към нацията, че искрено желае най-доброто на Хонконг и жителите му, добавяйки, че обстановката там "е обезпокоила всички през последните няколко месеца", предаде Ройтерс.

"Без хармонична и стабилна среда как би могло там да бъде дом за хората, в който те да могат да живеят и работят щастливо?", попита риторично Си в посланието си, което бе излъчено по китайската държавна телевизия.

Процъфтяващият и стабилен Хонконг е стремеж не само на хората в Хонконг, това е очакването и на хората в континентален Китай, добави той.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в новогодишното си послание, че 2019 г. е била година на победа на демокрацията

и че през 2020 г. ще продължи заедно с гражданите усилията за изграждане на "нормална Румъния", съобщава телевизия Диджи24.

"2019 г. беше година на победа на демокрацията и гражданското участие, когато показахме на всички, че сме нация, обединена около общи ценности и идеали. Имам пълната увереност, че и през тази нова година, която скоро започва, ще останем вдъхновени от нашата мечта за една по-добра Румъния. Нека да построим заедно, със солидарност и надежда, една нормална Румъния, която да бъде истински дом за всички румънци, без значение къде се намират. Щастлива Нова година на всички! За много години!", написа румънският президент на страницата си във Фейсбук.

Министърът на вътрешните работи Марчел Вела заяви днес на видеоконференция с префектите от цялата страна, че в новогодишната нощ са планирани 180 културни прояви на национално ниво, като за целта са мобилизирани 21 500 служители на министерството на вътрешните работи, посочва телевизията.