Президентът на Русия Владимир Путин започна да огласява годишното си послание към парламента на страната - Федералното събрание. Държавният глава представя оценка за положението в страната и визията си за основните задачи в перспектива в московската централна изложбена зала "Манеж", предаде ТАСС.

"Днешното послание ще бъде посветено главно на вътрешните въпроси у нас", заяви той.

Според руския лидер във фокус ще бъдат проблеми на здравеопазването, социалната политика и икономиката, допълва БТА.

"Естествено ще трябва да кажа няколко думи за външните работи, буквално няколко думи за въпросите на сигурността", посочи Путин.

Посланието е вече 27-о в най-новата история на Русия и 17-о за Путин. Словото му се излъчва от телевизиите "Росия-1", "Росия-24" и "Първи канал".

Кремъл по традиция не съобщава предварително съдържанието на годишните президентски послания, но прессекретарят на Путин Дмитрий Песков посочи по-рано, че тази година обръщението към парламента "по един или друг начин ще бъде постковидно", може да стане дума за излизане от кризата и за системни мерки за подкрепа.

При все че президентът, който вече се ваксинира срещу коронавируса, не се отказа да отправи посланието публично, Кремъл бе принуден да коригира формата на проявата и да наложи ограничения.

Журналистите бяха предупредени да носят маски и да спазват социална дистанция. За да бъдат допуснати в залата, те трябваше да носят три справки за отрицателен PCR тест за вируса, добавя ТАСС.