Президентът на Русия Владимир Путин подписа вчера закон "За руското движение на децата и младежите", а документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.

Предвижда се създаването на руско движение на децата и младежите. Определят се неговият правен статут, основните принципи и цели на дейността му, структурата, се казва в анотацията към закона, публикувана на сайта на Съвета на федерацията, съобщава БТА.

Сред целите на това движение ще е насърчаването на държавната политика в интерес на децата и младежта, участието във възпитанието на децата, професионалната им ориентация, организиране на свободното време на децата, създаването на възможности за всестранното им развитие и себереализация, подготовка на децата и младежите за пълноценен живот в обществото, се казва в придружаващите документи.

Участници в движението могат да стават деца, навършили 6 години, а организацията по тяхното отглеждане и отдих ще се осъществява от пълнолетни наставници.

Като цяло законът е подготвен, за да се гарантира единна държавна политика за възпитанието на децата и младежите в образователни организации, сдружения, движения, общности и клубове, както и за "изграждане на непрекъсната траектория за развитието им въз основа на ценностите на руското общество", пише още в анотацията.

През април ученичката от 54-то училище "Юрий Гагарин" в Севастопол Диана Красовска предложи на Владимир Путин да създаде детско движение, което да обедини деца от цяла Русия. Тогава президентът каза, че "трябва да мисли по тази тема".