Руският президент Владимир Путин уволни днес директора на огромната руска система от места за лишаване от свобода, няколко седмици след скандал, предизвикан от видеозаписи, показващи изнасилвания и изтезания в руски затвор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников, заемащ тази длъжност от 2019 г., беше освободен от поста и заменен от заместник-министъра на вътрешните работи и бивш полицейски служител Аркадий Гостев, става ясно от президентския указ, публикуван на сайта на Кремъл.

Срещу Калашников от 2021 г. са въведени санкции от Европейския съюз, САЩ и Канада заради предполагаемата му роля в отравянето на опозиционера Алексей Навални и изпращането му в затвора.

Кадровата смяна става на фона на скандал с изтезания в затвора в град Саратов, Централна Русия, довел вече до уволнението на 18 служители и петима ръководители на местния клон на ФСИН.

В началото на октомври правозащитната неправителствена организация Gulagu.net публикува видеоклипове на малтретиране на затворници, получени благодарение на разобличител, бивш затворник от беларуски произход, който е имал достъп до тези записи, когато е бил в затвора, защото е работел по поддръжката на компютрите на затвора. След неговите разкрития бяха образувани няколко разследвания.

Руските власти първоначално започнаха наказателно преследване и издадоха заповед за арест срещу подателя на сигнала Сергей Савелиев, който избяга от Русия във Франция, където иска убежище. По-късно заповедта за арест бе отменена.