Русия трябва да гарантира, че насрочените за септември парламентарни избори ще са защитени от външна намеса. Това заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Путин е казал това след масовите протести в страната с искане за освобождаването на един от най-големите му критици, допълва БТА.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на миналия месец, за да поискат освобождаването на опозиционера Алексей Навални.

След завръщането си в Русия 44-годишният Навални беше задържан по обвинение в нарушаване на мярката си за неотклонение. Той си дойде от Германия, където бе лекуван след отравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир през август миналата година.

Кремъл е заявявал, че Навални е агент на ЦРУ, използван от западни разузнавателни служби, за да дестабилизират Русия. Страната неведнъж е призовавала ЕС да не се меси във вътрешните й работи.

Самата Русия беше обвинена в намеса в избори в други държави, включително в президентските избори в САЩ през 2016 г., отбелязва Ройтерс.

"Руските граждани ще трябва да направят своя избор (на парламентарните избори) и ние трябва да защитим този избор от всякакви опити за външна намеса", подчерта президентът на излъчвана по телевизията среща с лидерите на политическите партии, представени в долната камара на парламента.

"Не можем да позволим никакви посегателства срещу суверенитета на Русия, срещу правото на нашия народ да бъде господар на собствената си земя", каза Путин, без да уточни кои страни има предвид.

Миналата година Навални заяви, че руското разузнаване го е отровило с нервнопаралитично вещество, защото властите го смятат за заплаха преди парламентарните избори. Кремъл отрече Путин или властите имат нещо общо с покушението срещу Навални.

Някои европейски страни призоваха за санкции срещу Русия, включително за спиране на строежа на подводния газопровод "Северен поток-2", който ще доставя руски газ за Германия, заобикаляйки Украйна.

"Защо всички се занимават със "Северен поток-2?", попита Путин. - Западните страни искат да накарат Русия да плаща за техния геополитически проект в Украйна."