Руският президент Владимир Путин се сбогува с правозащитничката и ръководителка на Московския Хелзинкски комитет Людмила Алексеева, която почина в събота на 91 години, предаде ТАСС. Траурната церемония, на която присъства държавният глава, протича в Централния дом на журналиста в Москва.

Както заяви по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, Путин високо е ценял приноса на Алексеева в създаването на гражданското общество в Русия и изключително е уважавал позицията й по много въпроси от живота на страната.

Паметта на Алексеева почетоха и ръководителят на Съвета по развитие на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов, председателят на парламента Вячеслав Володин и други политици, правозащитници и обществени деятели като опозиционният лидер Алексей Навални.

Затова пък 77-годишният Лев Пономарьов, един от най-известните правозащитници в Русия, който в момента излежава присъда от 16 дни за призоваване за неразрешена демонстрация, получи отказ да се сбогува с Алексеева, отбелязва Франс прес.

Полският президент Анджей Дуда реши да присъди посмъртно на Людмила Алексеева Ордена за заслуги към Република Полша, който се дава за изключителни заслуги в укрепването на международното сътрудничество и развитието на взаимоотношенията между народите, предаде ТАСС.

На траурната церемония в Москва Полша е представена от началника на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки, Михал Дворчик.