От седмица насам доверието на хората в Русия към президента Владимир Путин е спаднало с 1,3 процентни пункта и в момента възлиза на 80 процента. Тези данни разпространи днес руският социологически център ВЦИОМ, цитиран от ТАСС и БТА. През периода 8 - 14 август са били анкетирани 1600 пълнолетни граждани на страната.

Запитани дали имат доверие на Путин, 80 на сто от участниците дадоха положителен отговор (с 1,3 процентни пункта по-малко от предходната седмица). Одобрението за дейността на президента достига 77,8 на сто (с 0,5 процентни пункта по-малко за седмица), посочва центърът в своя анализ.

Одобрение за дейността на руското правителство изразяват 52,1 на сто от запитаните, а за работата на премиера Михаил Мишустин - 52,2 процента. А 63,4 на сто заявяват, че имат доверие на министър-председателя.

Доверието към лидера на руските комунисти Генадий Зюганов възлиза на 33,6 процента, доверието към водача на партия "Справедлива Русия - За истината" Сергей Миронов е 31,2 процента, към председателя на партия "Нови хора" Алексей Нечаев - 9,8 процента, а към лидера на либералдемократите Леонид Слуцки - 18,6 на сто.

Подкрепата за партията на властта "Единна Русия" е 40 процента, за компартията - 11,3, за "Нови хора" - 4,4, за либералдемократите - 7,8, а за партия "Справедлива Русия - За истината" - 5,4 процента.

През 2013 г. шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров призна в интервю за изданието "Сноб", че основните клиенти на центъра са Кремъл и "Единна Русия".

Междувременно шефът на разузнаването на Обединеното кралство Джереми Флеминг заяви, че Путин напълно е загубил информационната война в Украйна и на Запад.

"Шест месеца след инвазията ни е ясно, че в Украйна са се провалили не само руските планове за физическо превземане на страната, но и плановете за виртуално настъпление", смята ръководителят на британската разузнавателна служба, в статия за Economist.

"И двете страни знаят, че водят битка за влияние далеч отвъд бойното поле. Съвременната кибервойна е също толкова брутална и разрушителна, колкото и физическата война", добавя Флеминг.

Той припомня, че британското разузнаване отдавна следи действията на Русия в киберпространството. В ретроспекция разузнавателните служби осъзнават, че Кремъл е започнал инвазията още преди да започне обстрела на украинските градове на 24 февруари.

Но всички тези действия на Кремъл доведоха до това, че големите западни технологични компании и правителства си сътрудничат и се доверяват много повече в областта на киберсигурността, отколкото преди войната.

"Президентът Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад. Но макар това да е повод за радост, не бива да подценяваме начина, по който руската пропаганда и хакерите действат в други части на света", заключава ръководителят на британското разузнаване.