"Русия трябва да зарази статута си на една от водещите ядрени и космически страни", заяви руският президент Владимир Путин на видеоконферентно съвещание по въпросите на развитието на космическия сектор, организирано по случай 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса - на съветския космонавт Юрий Гагарин, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"В новия, 21-и век, Русия трябва достойно да поддържа статута си на една от водещите ядрени и космически държави, тъй като космическият отрасъл е пряко свързан и с отбраната", каза Путин, който посети мемориала на мястото на кацането на Гагарин на 700 км югоизточно от Москва, където постави цветя на паметника му и разговаря с космонавти.

Той поиска да се изготви стратегия за космическо развитие за период от най-малко 10 години, като спомена на първо място сектора на отбраната, както и телекомуникациите, транспорта, научните изследвания, здравеопазването и образованието.

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Путин приветства историческия успех на Гагарин, като заяви, че винаги ще е голяма гордост, че Русия е страната, която "отвори пътя към Вселената".

Руският президент засади дръвче край мемориала

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Русия ще продължи да развива програмите за международно сътрудничество в космическата област, заяви още Путин.

Путин и първата жена космонавт - Валентина Терешкова

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

"Готови сме да участваме в съвместна работа с нашите партньори в Космоса", каза той.

Полетът на Гагарин на 12 април 1961 г. продължава 108 минути, като той прави пълна обиколка на Земята.

Космонавтите от Международната космическа станция също се включиха в приветствията. Олег Новицки заяви, че това са били "108 легендарни минути, превърнали се в пример за геройство".

Ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че Русия е "съсредоточена и в бъдещето" и обеща "много важни промени". Той положи цветя край стената на Кремъл, където са погребани Юрий Гагарин и бащата на съветската космическа програма Сергей Корольов.

Космическата капсула "Восток", с която Гагарин извършва полета си, ще бъде изложена от утре в Музея на космонавтиката в Москва на изложба под наслов "Първия". Ще бъдат показани и други приспособления - огромният ключ за задействане на двигателите или катапултиращата седалка, с която Гагарин напуска капсулата си на 7 км от повърхността.