Държавният глава на Русия Владимир Путин смята за преждевременен въпроса какъв ще бъде статутът му след края на президентския мандат през 2024 г. Отговорът ще зависи от желанието на хората в Русия, обясни той в интервю за проекта на ТАСС "20 въпроса към Владимир Путин", предаде БТА.

"Не зная, ще видим. Има още четири години, сега нямам отговор - това ще зависи от нагласата на народа", каза Путин.

Руският лидер призна, че "елитите може да са нервирани" заради неяснотата по въпроса за властта, което носи негативи, защото "може да се дебалансират нещата".

В понеделник руският Конституционен съд одобри приети вече от парламента поправки към основния закон, чийто инициатор бе президентът. Очаква се общонародно гласуване по документа на 22 април, за да влязат промените в сила. Той предвижда по-специално ограничение - до два президентски мандата за един човек, но сегашният държавен глава ще може да се кандидатира отново, напомня агенцията.

Владимир Путин не е съгласен с онези, които го наричат цар. Цар е онзи, който дава заповеди, а президентът работи всеки ден, обяснява той в интервюто.

По думите на Путин "дори не му е хрумвало" преди, че неговото управление може толкова да се проточи. В коментар за шегата на популярния в Русия хуморист Максим Галкин, че "Путин" не е фамилно име, а длъжност, той заяви: "Човек, който няма нито една длъжност, може да се шегува, както си ще. И шегите му се търсят".

Владимир Путин "смята мнението на обикновените хора в Русия и нагласите им за най-достоверен източник на информация", обобщава ТАСС други моменти от интервюто. Запитан какви други източници използва в работата си, руският лидер посочва социологическите данни, информацията от специалните служби и съобщенията в медиите.