Руският президент Владимир Путин пристигна в Китай, където утре и вдругиден ще участва в международния форум "Един пояс - един път", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Той кацна със самолет в Пекин от Владивосток, където се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Работната програма на посещението на Путин в Китай започва утре. Той ще направи изявление с китайския президент Си Цзинпин на церемонията по откриването на форума в националния конгресен център в Пекин и ще проведе двустранни срещи с лидери на други страни, сред които Азербайджан, Сърбия, Египет и Кипър, а също с външния министър на Мианма. За същия ден има планирана двустранна среща между Путин и Си.

Вдругиден са предвидени три работни заседания на форума. Руският президент се очаква да говори на едно от тях.

Всъщност Китай събра в Пекин световни лидери, за да представи постиженията на Новия път на коприната, припомня БНТ. Инициативата "Един пояс, един път" започна преди 5 години по инициатива на Си Дзинпин. Проектът предвижда изграждане на транспортни връзки по суша, въздух и вода, които да улеснят транспортирането на стоки. 

Преди седмици Италия се присъедини към грандиозния проект и стана първата страна от Г-7, която участва в "Един пояс, един път". Затова сега италианският президент също ще бъде на форума в Пекин.