Руският президент Владимир Путин заяви днес, че е разтревожен от ръста на смъртните случаи от КОВИД-19 в Русия, без обаче да разпорежда засега затягане на ограничителни мерки, насочени към възпиране на епидемията, предаде Франс прес.

"Броят на новите случаи се увеличава и най-тревожното е, че нараства и броят на смъртните случаи", каза Путин по време на видеоконферентно заседание на руското правителство.

Русия регистрира днес нов рекорд от 456 починали от КОВИД-19 за последните 24 часа, втори поред ден с рекордни стойности на смъртните случаи.

Общият брой на заразените досега в страната достигна 1 991 998 души, от които 34 387 са починалите. Но тези стойности на смъртните случаи, които са много по-малко, отколкото другаде по света, са обект на съмнения, тъй като властите отчитат починалите, за които след аутопсия е установено, че основната причина за смъртта е КОВИД-19.

Демографските данни за периода март-септември 2020 г. показват с 117 107 повече починали в сравнение със същия период на 2019 г.

Путин призова днес властите в руските региони "да не разкрасяват ситуацията" и да не "се правят, че всичко е наред".

Според него няколко региона са изправени пред недостиг на лекарства за пациенти с коронавирус или липса на линейки.

"Задачата на всички ръководители на региони е да решават проблемите ежедневно, дори ежечасно", каза руският президент.

"Като цяло ситуацията в страната е трудна, но е под контрол", увери обаче Путин, хвалейки натрупания опит в тестването и лечението на болестта, придобит от пролетта насам, както и прилагането в Русия на ваксини срещу КОВИД-19.

В края на октомври Путин отхвърли въвеждането на нова национална карантина, за да не затвори руската икономика, и без това отслабена от стриктните ограничения през пролетта, както и от западните санкции.

Той обаче говори за "целенасочени и оправдани" мерки, които могат да бъдат предприети самостоятелно в руските региони.

В понеделник република Бурятия в Сибир стана първият регион в страната, който въведе двуседмична карантина, за да възпре разпространението на коронавируса.