Руският президент Владимир Путин подписа указ за помилване на израелско-американската гражданка Наама Исахар, осъдена в Русия за притежание на наркотици, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

В съобщението се отбелязва, че указът влиза в сила от деня на подписването му.

26-годишната Исахар бе задържана на 9 април 2019 г. при транзитно преминаване през московското летище "Шереметиево", където в багажа й бяха открити 9,6 грама марихуана. През октомври тя беше осъдена от московски съд на седем години и половина затвор, а на 26 януари официално подаде молба за помилване, отбелязва ТАСС.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари "на своя приятел президента Путин, че помилва Наама Исахар".

Освобождаването на младата израелка идва след застъпничеството и на премиера, и на президента на Израел. Израелски служители пък коментираха, че Русия използва случая, за да упражни натиск за освобождаването на предполагаем руски хакер, който се намира в процедура по екстрадиция от Израел в Съединените щати.

Помилването на Исахар бе предизвестено на 23 януари, когато Путин бе в Ерусалим по случай 75-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц" и откриването на паметник в чест на защитниците на Ленинград.

Тогава руският президент се срещна и с майката на Наама Исахар. След срещата си с нея Путин каза, че всичко с дъщеря й ще бъде наред.

"Срещнах се с майката на Наама. За мен е ясно, че Наама е от много добро и порядъчно семейство. Известна ми е позицията на премиера (на Израел), който моли да се вземе решение по случая. Всичко това несъмнено ще се има предвид при взимането на окончателно решение. Майката много се притеснява, виждам това. Казах й и искам да повторя - всичко ще бъде наред", изтъкна Путин.