Руският военноморски флот достойно изпълнява най-сложните задачи и безупречно служи на държавата. Това заяви руският президент Владимир Путин на военноморския парад в Санкт Петербург по повод Деня на руския военноморски флот, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Президентът съобщи, че през тази година в състава на военноморските сили ще бъдат приети 40 нови кораба, а акцентът ще бъде поставен върху оборудване с уникални хиперзвукови ударни комплекси.

Преди да присъства на парада в Санкт Петербург, Путин премина с катер покрай парадната линия на бойните кораби в Кронщад.

По повод Деня на военноморските сили над 250 кораба и други плавателни съдове участват в различни прояви в цяла Русия. Участват и около 80 военновъздушни машини, над 100 единици бойна техника и около 15 000 военнослужещи.

Главният военноморски парад е в Санкт Петербург и Кронщад, като в него участват 46 кораба, катери и подводници, а също самолети и хеликоптери на морската авиация и над 4000 военнослужещи.

Президентът разговаря с военния министър Сергей Шойгу на борда на военен кораб

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Вижте още снимки >>

Губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов каза, че подготовката за военноморския парад е била много сериозна и корабите и подводниците са изведени в река Нева и в Кронщад.

Снимка: AP/БТА

Отделно днес руското министерство на отбраната съобщи, че тестването на "Белгород" - първата подводница, която може да носи подводните ядрени дронове "Посейдон" - е в ход и изпитанието на първите оръжейни системи почти приключва.

Миналата година Путин заплаши да разположи хиперзвукови ракети на кораби и подводници, които могат да скрият извън американските териториални води, ако САЩ разположат ядрени ракети със среден обсег в Европа, припомня Ройтерс. Сред новите оръжия на Русия е и "Циркон", свръхзвукова крилата ракета, която може да бъде разполагана на кораби, допълва Ройтерс.