Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, с който страната му денонсира договора "Открито небе", подписан в Хелзинки през 1992 г. Документът е публикуван днес на руския официален сайт за правна информация, предаде ТАСС.

На 19 май законът бе одобрен единодушно от Държавната дума, а на 2 юни - и от горната парламентарна камара, Съвета на Федерацията, също с единодушие.

През ноември САЩ официално напуснаха споразумението с мотива, че Русия е нарушавала редица положения в него. През януари руското външно министерство съобщи, че започва вътрешнодържавни процедури за изтегляне от договора.

На 27 май първият заместник-държавен секретар на САЩ Уенди Шърман информира руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, че страната й е решила да не се връща в договора "Открито небе". Москва няма намерение да променя позицията си по споразумението в угода на Вашингтон, заяви на свой ред Рябков, припомня ТАСС.

Полетите за военно наблюдение между НАТО и Русия се смятаха за важна практика за изграждане на доверие след края на Студената война, отбелязва ДПА. Договорът позволяваше на 34-те държави, които бяха страни по него, да извършват по няколко наблюдателни полета годишно във въздушното пространство на останалите, които го бяха подписали.

С отпадането на "Открито небе" между САЩ и Русия остава да действа само едно споразумение за контрол на оръжията - договорът за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ.