Руският президент Владимир Путин подписа днес закон, забраняващ на привърженици и членове на организации, определени като "екстремистки", да участват в избори, мярка, оспорвана от опозицията, която вижда в нея средство да бъде неутрализирана преди парламентарните избори през септември, предаде Франс прес.

Законът, одобрен през май от депутатите от Държавната дума, а в сряда и от сенаторите от Съвета на федерацията, бе публикуван на официалния правен портал на Русия, след подписването му от президента.

Новият закон забранява на лица, свързани с "екстремистки" организации, да участват в избори и да заемат изборни длъжности. Противниците на Кремъл смятат, че законът е насочен срещу привържениците на опозиционера Алексей Навални, тъй като прокуратурата поиска от съда да обяви организациите му за "екстремистки", подобно на някои ултранационалистически и религиозни сдружения.

Прокуратурата твърди, че движението на Навални се опитва "да дестабилизира социалната ситуация" в Русия под прикритието на либерални лозунги. Мрежата от щабове на Навални вече беше обявена за "екстремистка" от службата за финансово разузнаване.

Опозиционерът, хвърлен в затвора през януари, разчиташе да представи свои кандидати на септемврийските избори или да подкрепи излъчени от други формации, които са с най-добри шансове да спечелят срещу хора от партията на Кремъл.

Ако неговите организации бъдат признати за екстремистки, те фактически ще бъдат забранени, а членовете им - заплашени от затвор. Като реакция регионалните щабове на Навални в Русия обявиха в края на април, че се саморазпускат.

В края на април тази мрежа бе добавена от руското финансово разузнаване към списък с "екстремистки и терористични" организации. Той включва например джихадистките групировки Ал Каида и "Ислямска държава".

Според опозицията властта се опитва да разчисти терена преди парламентарните избори през септември и то в момент, когато подкрепяната от Кремъл партия "Единна Русия" бележи спад в допитванията в условията на икономически застой и множество корупционни скандали.