В обръщение към всички руски граждани вчера президентът Владимир Путин припомни ценностите на Русия и нарече най-висока ценност човешкия живот, пише "Росийская газета", предава БТА.

"Недопустимо е да се жертват хора, за да бъде спасена икономиката в днешната епидемия - това не влиза в "генетичния код" на нацията", цитира официозът думи на държавния глава по време на видеоконферентно съвещание с министри и губернатори.

Президентът очаквано заяви, че неработните дни в Русия ще продължат до 12 май, но по-важно бе съобщението, че след това започва поетапно излизане на страната от карантината, посочва "Комерсант".

Вестникът цитира уверение на Путин, че "всички заедно ще вдигнем икономиката, ще укрепим благосъстоянието, задължително ще подкрепим хората, останали без работа и доходи, на които не им е лесно сега, ще дадем рамо на пострадалите предприятия, ще им помогнем да запазят работните места, да се изправят пак на крака".

"Тези думи бяха досега липсващо звено във всичките му изявления от последния месец", констатира "Комерсант".

"Новият хитър план на Путин!". Така пък нарича обръщението "Свободная преса".

"Обществото в Русия очакваше друго. То все още чака преки мерки в своя подкрепа, каквито няма и явно няма да има. Виждаме сега поредния стрес тест, показващ колко далеч се е откъснала върховната власт от реалността", коментира за всекидневника политологът Владимир Слатинов.

В разгара на пандемията от COVID-19 и на икономическата криза ред държавни структури и корпорации в Русия решиха да не се отказват от рекламата, пише "Известия", изреждайки обявени търгове за поръчки.

Според експерти на вестника обаче днес е по-разумно ведомствата "да се откажат от харчове за милиони и да не дразнят населението".

В друг материал изданието описва предупреждения на федералните власти за свързани с пандемията "процъфтяващи измами".

Жадни за печалби мошеници продават таблетки-чудо срещу коронавируса, обират жилища, предлагайки масажи и ваксини, обещават съдействие за работа и помощи, а всъщност крадат пари и лични данни, изрежда "Известия" и дава препоръки за защита от престъпниците.

"Десни и леви митингуват в уютния интернет и за разлика от уличните протести властта почти не реагира", отбелязва "Независимая газета" в материал за вчерашната онлайн акция на общественото движение "Нет" ("Не") срещу планираната от Кремъл конституционна реформа. Лансирана от Владимир Путин, тя би му осигурила още два президентски мандата.

Руските комунисти смятат да повторят този опит още на 1 май. Те ще отбележат празника с дрънкане на празни тенджери, червени знамена на прозорците и лозунги в социалните мрежи.

Комфортните условия за протести онлайн по принцип може да убедят опозицията да си остане там. Според експерти обаче с облекчаването на карантината, а най-вече с по-нататъшния спад в жизненото равнище, и десните, и левите все пак ще се върнат на улицата. Поне защото иначе властта не им обръща внимание, добавя "Независимая газета".

"Икономиката бездейства, търсенето на психиатри расте, а из улиците бушува престъпност", резюмира положението в Русия пред "Труд" Александър Саверски, водач на Лигата в защита на пациентите.

Коронавирусът лишава света от храна: пандемията започва да вреди на най-важния сектор от световната икономика - селското стопанство, отбелязва "Взгляд".

Още през второто шестмесечие на годината се очаква недостиг на храни в много държави. Нещо повече, за някои региони ще стане проблем най-баналният глад, който сякаш ги бе напуснал завинаги, прогнозира изданието.

Твърде вероятната продоволствена криза обаче едва ли ще е непосилно изпитание за Русия - страната ще се справи за сметка на вътрешните си ресурси, успокоява "Взгляд".

Сред другите последици от кризата експерти предричат появата на нови т. нар. провалили се държави, тоест слаби държави, неуспели да преодолеят икономическия спад, предизвикан от коронавируса, информира "Новая газета".

"Вселената вече е разумна. И тя ни изпраща някакъв знак, мъчи се да ни даде някакъв урок. Какъв ли? Добре ще е да се замислим над това, докато сме под карантина", пише в коментар за пандемията "Комсомолская правда".