Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Москва, станала водещо огнище на коронавируса в страната, е успяла да избегне най-лошия възможен сценарий. Столицата на Русия се готви да започне до дни да облекчава строгите ограничителни мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разговаряйки с московския кмет Сергей Собянин по видеоконферентна връзка, Путин заяви, че ситуацията в града с население 12,7 милиона души очевидно се е стабилизирала, благодарение на действията на властите. Президентът ги определи като навременни и целенасочени.

"Сега е моментът Москва да предостави медицинска помощ на някои региони, където коронавирусът продължава да се разпространява", добави Путин.

В отговор Собянин заяви, че веднага ще предприеме мерки в тази насока.

"Ситуацията в Москва, както и на други места в страната, наистина се стабилизира. Броят на случаите на заразяване с коронавируса в Москва намаля наполовина. Броят на изписваните от болницата е по-голям от този на новоприетите. Очевидно беше възможно да бъде избегнат най-лошият сценарий", каза още Путин.

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Москва първа от руските градове се сблъска с мащабна епидемия, но натрупа сериозни запаси от медицински принадлежности, оборудване и лекарства, "което не беше направено в други големи мегаполиси по света. Във всеки случай, те не го направиха толкова своевременно, както вие в Москва", подчерта президентът.

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Собянин заяви, че планира да облекчи ограничителните мерки от 1 юни. Жителите на Москва ще получат разрешение да излизат на разходки по улиците и в парковете в определено време, отново ще отворят магазините за нехранителни стоки. Ще се върнат към работа и предприятията, предоставящи някои услуги като химическо чистене и ремонти.

По-рано днес руските власти съобщиха за нови 8338 заразени с коронавируса, с което общият им брой достигна 370 680. С това Русия става трета по брой на заразените в света, след САЩ и Бразилия. Броят на смъртните случаи обаче е 3968, далеч по-нисък, отколкото в много други страни.

Московският кмет заяви, че броят на новите случаи само в Москва е спаднал до само 2140. По-рано броят на новите заразени за ден надхвърляше 6000, отбеляза той. Освен това в руската столица от 12 май насам е намалял с 40 на сто броят на случаите с причинена от коронавируса пневмония, както и на сериозно болните, които биват приети в болница.