В Санкт Петербург се проведе главният военноморски парад, организиран по повод Деня на военноморските сили на Русия, предаде ТАСС.

Президентът Владимир Путин, върховен главнокомандващ руските въоръжени сили, по традиция приема парада, който протича в акваторията на Нева, а също обхожда с кратер и парадната линия на бойните кораби на Кронщадския рейд.

Тази година заради коронавирусната пандемия парадът протича без зрители, но кадри от репетициите в предните дни бяха публикувани в електронните издания.

Парадът започна с преминаване на група противодиверсионни катери, оглавявана от катера "Нахимовец". В парада участват 54 кораба, в това число и гостуващи фрегати от Индия, Иран и Пакистан, а също и 48 самолета и вертолета от авиацията на военноморските сили и над 4000 руски военнослужещи.

Подобни по-малки паради има и в други руски градове и в сирийското пристанище Тартус, където русия има база.

Снимка: AP/БТА

Русия непрекъснато и успешно усъвършенства въоръжението на Военноморския си флот и е в състояние да открие всякакъв противник и, ако се наложи, да му нанесе необратим удар, заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин преди началото на главния военноморски парад на страната, предаде ТАСС.

Русия в най-кратки срокове зае достойното си място сред водещите морски държави, измина огромен път на развитие от скромния ботик (малък ветроходен и гребен кораб) на Петър Велики до мощни океански кораби и ракетни атомни подводни крайцери. Тя придоби ефективна морска авиация с далечен и малък обсег, надеждни комплекси за брегова охрана, най-нови хиперзвукови прецизни системи на въоръжение, които нямат свой аналог в света и които ние усъвършенстваме постоянно и успешно, заяви руският държавен глава.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Путин подчерта, че на днешния ден руският военноморски флот има всичко необходимо, за да гарантира защита на родината и националните интереси. В състояние сме да открием всякакъв - подводен, на вода, въздушен, противник и, ако се наложи, да му нанесем необратим удар, изтъкна руският лидер.