И тази година Русия традиционно отбелязва Деня на защитника на отечеството.

Официално този празник се чества още от 1922 година, като тогава се нарича Ден на Червената армия.  По-късно 23 февруари всяка година се отбелязва в СССР като народен празник - Ден на Съветската армия и на Военноморския флот. Чак след разпадането на Съветския съюз той е преименуван в Ден на защитника на отечеството.

В този ден празнични мероприятия се провеждат в цялата страна, а вечер много градове са огласяни от военни салюти. 

В столицата Москва той се отбелязва с полагане на венци и цветя на мемориалния комплекс "Гробът на неизвестния войник" край Кремълската стена, в което участва лично президентът Владимир Путин. И тази година държавният глава уважи паметта на загиналите войници, като лично положи венец на гробницата, съобщиха от Кремъл.

Президентът и военният министър Сергей Шойгу видимо са доволни от парада

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Вижте още снимки >>

По случай празника Путин направи и специален видеопоздрав, излъчен по телевизията. В него той заяви: 

"Уважаеми другари и приятели! Скъпи ветерани! Поздравявам ви с този празник, който се явява символ на мъжество и преданост към Отечеството и се празнува от нашия народ с гордост, с уважение към всички защитници на родната ни страна, към онези, които днес стоят на стража на границите на Русия.

Помним подвизите на руската армия, която винаги безстрашно защитава земята си, поема върху себе си най-жестоките удари на враговете. Многовековната история на Русия е пълна с неугасващи примери за героизма на нашите предци и затова нашите традиции на патриотизъм са толкова силни, традицията на неразривна, силна връзка между народа, държавата и техните надеждни защитници - армията и флота. Този съюз е изкован в продължение на векове и днес неговото значение остава също толкова важно и търсено".

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Президентът изтъкна, че едно от свидетелствата за укрепване на авторитета на Въоръжените сили е нарастващият интерес на младите хора към военните специалности.

"Все повече младежи смятат, че военната служба е важна за тях и е необходима за Родината. Много от войниците остават в армията, продължават службата си, продължават обучение във военни училища, избират защитата на Отечеството като своя професия, свое призвание. И съм сигурен, че мнозинството прави този избор благодарение на своите командири. Офицерите са крепостта на армията и флота", каза още Путин.