Руският президент Владимир Путин ще може да се кандидатура за държавен глава и след 2024 г., когато изтича настоящият му втори поред и общо четвърти мандат. Това предвиждат одобрените днес и от двете камари на парламента конституционни промени.

Намиращият се в пленарната зала Путин не възрази, но уточни, че поправката, която засяга президентските мандати, трябва да бъде одобрена от Конституционния съд. Ако това стане, теоретично Владимир Путин може да остане на президентския пост до далечната 2036 г., когато ще бъде на 84 години.

Близо четиристотинте конституционни промени бяха окончателно одобрени на трето четене на заседание на Държавната Дума тази сутрин. За промените гласуваха 383-ма депутати от управляващата партия "Единна Русия", от Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски и от "Справедлива Русия" на Сергей Миронов. Присъстващите в пленарната зала 43-ма депутати от Комунистическата партия на Генадий Зюганов се въздържаха.

В ранния следобед промените получиха подкрепата и на сенаторите в Съвета на федерацията. В 170-местния Съвет на федерацията законопроектът получи 160 гласа "за" при един "против" и трима въздържали се, предаде ТАСС. 

Промените в конституцията разширяват на правомощията на парламента, въвеждат ограничения за висши длъжностни лица и предвиждат не повече от два президентски мандата. Но след влизането в сила на поправките, настоящият президент Владимир Путин ще има право отново да се кандидатира за президент.

Предстои ръководството на Съвета на федерацията да изпрати законопроекта в регионалните парламенти. След това Съветът на федерацията трябва да гласува, вероятно в събота, решение, с което да констатира резултатите от разглеждането на законопроекта в регионите. Ако документът бъде подкрепен от две трети от регионалните законодателни събрания, Путин ще се обърне към Конституционния съд с искане да се произнесе по промените, преди те да влязат в сила.

В досегашната версия на основния закон беше написано, че едно и също лица може да заема президентския пост не повече от два поредни мандата. Самият Владимир Путин предложи да отпадне думата "поредни", така че бъдещите президенти да могат да се кандидатират не повече от два пъти.

По време на вчерашното второ четене на законопроекта в Думата първата жена космонавт и настоящ депутат от "Единна Русия" Валентина Терешкова предложи на свой ред зануляване на президентските мандати след влизането в сила на конституционните промени. Това дава правото на действащия президент да се кандидатира за още два шестгодишни мандата.