Руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще си направи изводите, ако в Киев бъдат доставени ракети с голям обсег, предаде Газета.ру.

"Тогава са необходими ракети, да. Да, но ако те са и ще бъдат доставени, ние ще направим подходящите изводи от това и ще използваме нашите оръжия, каквито имаме достатъчно", каза президентът в ефира на програмата "Москва. Кремъл. Путин" по телевизионния канал "Русия 1".

Путин уточни, че ще бъдат нанесени удари по обекти, които руската армия все още не е докоснала.

Президентът не уточни какви цели има предвид. 

Владимир Путин каза в интервюто, откъс от което агенциите пуснаха в събота, че руските противовъздушни системи "схрускват като ядки" използваните от Украйна оръжия. Не стана съвсем ясно дали е имал предвид и доставяното от чужбина въоръжение. 

Какви ракети гласи за изпращане Западът

Британският премиер Борис Джонсън обсъди с украинския президент Владимир Зеленски доставката за Киев на оръжия с по-голям обсег на действие.

Германия обеща крилати ракети, ракетна артилерия, безпилотни самолети, противорадарни ракети и бомби. Радиусът на действие на системите е 40 км, височината - 20 км.

Испания ще достави на Украйна ракети за противовъздушна отбрана и танкове "Леопард". Вестник "Паис" пише, цитиран от Ройтерс, испанското министерство на отбраната финализира доставката за Киев на зенитно-ракетни комплекси с малък обсег "Шорад Аспиде" (Shorad Aspide), които испанската армия е заменила с по-усъвършенствана система.

САЩ ще изпратят на Украйна малък брой високотехнологични ракетни системи със среден обсег, въоръжение, за което украинските лидери отдавна настояват, докато се опитват да спрат напредването на руските сили в Донбас, предаде АП. Сред предвидените за изпращане в Украйна оръжия са високомобилните артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), производство на Lockheed Martin. Тези оръжия имат обсег до 300 км, но боеприпасите, които ще се доставят за Украйна ще бъдат с обсег около 80 км, като от Киев са уверили, че няма да използват въпросните ракетни системи за атаки срещу територията на Русия.

Президентът Джо Байдън каза, че САЩ ще доставят такива ракети, само ако са уверени, че те няма да се използват по цели в Русия. 

Военни експерти отбелязват, че обсегът на тези американски ракети е малко по-голям от този на аналогични руски реактивни системи за залпов огън, което ще позволи на украинските сили да атакуват артилерията на противника, без да влизат в обсега на неговия ответен огън.