Президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Доналд Тръмп обсъдиха в телефонен разговор днес ситуацията на петролния пазар и разпространението на коронавируса.

Държавните глави се договориха министерствата на енергетиката на двете страни да проведат консултации за положението на световния петролен пазар. Те се споразумяха и да продължат диалога на лично равнище, посочи Кремъл.

В съобщението не се казва точно какво ще обсъдят министрите, но по-рано Москва сигнализира, че би искала повече страни да се обединят в усилията за балансиране на глобалните петролни пазари след провала на сделката на Руси с ОПЕК в началото на този месец.

"Обмениха се мнения за настоящото състояние на световните петролни пазари. Беше договорено, че ще има руско-американски консултации за това чрез министрите на енергетиката", заяви Кремъл. Руското министерство на енергетиката отказа коментар, предаде Ройтерс.

В началото на март ОПЕК и други водещи производители на петрол, включително Русия, не успяха да постигнат съгласие за по-нататъшни съвместни действия на световния петролен пазар и да разширят сделката във формата "ОПЕК +" за намаляване на производството, което допринесе допълнително за резкият спад на цените на петрола на фона на пандемията от коронавирус. Преди телефонния си разговор с Путин, Тръмп каза, че Саудитска Арабия и Русия "полудяха и двете" във ценовата петролна война и че "никога не съм мислил, че ще кажа, че може би трябва да имаме увеличение на цената на петрола, защото ние го правим."

Путин и Тръмп са обсъдили също така по-тясно сътрудничество в борбата с пандемията.

По-късно бе съобщено, че руският президент е подписал указ, влизащ в сила на 1 април, съгласно който 135 хиляди души ще бъдат мобилизирани в армията, предава РИА Новости.

"От 1 април до 15 юни 2020 г. ще бъдат призовани за военна служба граждани на Руската федерация на възраст от 18 до 27 години, които не са в запаса и подлежат на мобилизация съгласно федералния закон (...) "За изпълнение на военни задължения и военна служба призовавам общо 135 000 души", се казва в указа.