Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да работи с всеки американски президент и че ще поздрави победителя на изборите в САЩ, когато бъдат преодолени всички юридически формалности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ще работим с всеки, който има доверието на американския народ", каза той в интервю за националната телевизия "Русия-1".

Досега Путин се въздържаше да коментира въпроса, на фона на водените от президента републиканец Доналд Тръмп съдебни битки в опит да обърне резултата от изборите на 3 ноември, на които според данните досега бе победен от демократа Джо Байдън.

По думите му подобно чисто формално отлагане на поздравленията няма да влоши и без това лошите отношения между Москва и Вашингтон, съобщи ТАСС, цитирана от БНР.

"В американската избирателна система има проблеми, но от Съединените щати зависи дали ще я променят", заяви още Путин.

По думите му победителят трябва да бъде назован или от опонента си, или след утвърждаването по юридически път на резултатите от изборите като легитимни.

Кремъл вече даде да се разбере, че ще изчака официалните резултати от президентските избори в САЩ и тогава ще коментира техния изход.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще обяви във вторник първите назначения в кабинета си, съобщи междувременно негов високопоставен сътрудник, цитиран от световните агенции.

Байдън лично ще представи своите избраници, уточни Рон Клайн, който бе назначен от бъдещия президент за ръководител на неговата канцелария. Клайн, който говори пред телевизия Ей Би Си, отказа да даде подробности.

Назначенията в кабинета на президента на САЩ трябва да бъдат одобрени от Сената. Въпросът кой ще има мнозинство в горната камара на Конгреса ще получи своя отговор на два балотажа в щата Джорджия през януари. Републиканската партия има всички шансове да запази контрола си върху Сената, което би затруднило утвърждаването на номинираните от президента демократ членове на кабинета.

Отказът на президента републиканец Доналд Тръмп да признае поражението си на изборите на 3 ноември създава сериозни затруднения при предаването на властта и формирането на новата администрация, заяви Клайн.