Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин в разговор по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО", се казва в съобщението.

"Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество", подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог".

Междувременно социалдемократическката партия на финландската премиерка Сана Марин заяви днес, че подкрепя с много голямо мнозинство кандидатурата на северната страна за членство в НАТО, която се очаква да бъде официално обявена утре, предаде Франс прес.

Петдесет и трима от общо 60-те членове на партийното ръководство гласуваха "за", 5 - "против", а двама се въздържаха - това бе резултатът от вот по въпроса, огласен на пресконференция в Хелзинки.

След очакваното обявяване на кандидатурата от правителството утре, в понеделник предстои заседание на парламента, а в близките дни молбата за членство ще бъде изпратена официално в щабквартирата на НАТО в Брюксел.

Швеция също изглежда ще реши в близките дни дали ще кандидатства за влизане в НАТО. Ключово заседание на управляващите социалдемократи утре в Стокхолм може да премахне и последната пречка пред обявяването на шведската кандидатура.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган изненада членките на НАТО и двете скандинавски страни, които заявиха желание да се присъединят към Алианса, като заяви, че не е възможно Турция да подкрепи разширяването му, защото Финландия и Швеция са "дом за много терористични организации".

Днес обаче Ибрахим Калън, говорител и водещ съветник по външната политика на турския президент, обясни при срещата на първите дипломати на страните от пакта в Берлин, че Турция не е затворила вратата за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО. Чавушоглу обаче допълни, че "мнозинството от турците" не би искало приемане на Швеция и Финландия, защото те подкрепят "терористичната организация ПКК".

До момента Анкара е единственият член на пакта, който изразява резерви относно бързо приемане на Стокхолм и Хелзинки. По-рано през седмицата институции и в двете страни подкрепиха влизане в НАТО. И в двете страни общественото мнение е в полза на присъединяване след началото на войната в Украйна.

По-рано в Германия приключи среща на външните министри на страните от Г-7. Представителите на най-развитите индустриални държави обявиха, че няма да признаят промяна в териториалните граници на Украйна.