Реджеп Ердоган и Владимир Путин се качиха в пилотската кабина на най-новия руски изтребител пето поколение Су-57 и детайлно разгледаха машината. Това се случи, след като президентите на Турция и Русия откриха заедно Международното авиокосмическо изложение МАКС-2019 в Жуковски край Москва, съобщи ТАСС.

Ердоган беше на еднодневно работно посещение в Русия по покана на Путин и беше почерпен лично от домакина с руски сладолед.

След като САЩ замразиха участието на Турция в прoгрaмaтa зa cтeлт изтрeбитeлитe Ф-35 заради покупката от Анкара на руски ПВО системи С-400, Ердоган обърна поглед към руските Су-35 и Су-57. Мocквa рeaгирa бързo и изрaзи гoтoвнocт дa дocтaви изтрeбитeли.

"Радвам се да приветствам участниците и гостите на Международното авиокосмическо изложение. И преди всичко нашия скъп приятел, президента на Турската република Реджеп Тайип Ердоган", заяви Путин.

Снимка: АР/БТА

"Сред иновациите на МАКС тази година, които ще бъдат интересни на специалистите и зрителите, са актуалните и перспективни разработки за безпилотни системи, за малка и делова авиация, както и пробивни проекти в сферата на гражданската авиация, като магистралния самолет МС-21 и вертолетите Ми-38 и Ка-62", отбеляза руският президент.

Снимка: AP/БТА

На свой ред Ердоган зaяви, чe иcкa дa увeличи търгoвcкия oбмeн мeжду Aнкaрa и Мocквa oт ceгaшнитe $ 25 млрд. дo $ 100 млрд. Той добави, че Турция очаква да посрещне тази година 6 милиона руски туристи.

В речта си той припомни, че тази година Турция пусна в действие първия етап от летище Истанбул, едно от най-големите в света, и изтъкна, че когато то започне да функционира изцяло, ще посреща 200 млн. пътници годишно.

"Освен това ние ставаме страна, която има думата в отбранителните, въздухоплавателни и космически технологии", добави турският президент.

Снимка: АР/БТА

Очакваше се Путин и Ердоган да обсъдят двустранните отношения и ситуацията в северната сирийска област Идлиб. Турция се опасява, че офанзивата на сирийската армия в последния бастион на въоръжените бунтовници може да предизвика бежанска вълна към страната. Кремъл настоява за прекратяване на атаките на бунтовниците.

Създаването на зона за сигурност в района на турско-сирийската граница ще допринесе за запазването на целостта на Сирия, заяви руският президент на съвместна пресконференция с турския държавен глава.

Снимка: АР/БТА

"Разбираме безпокойството на Турция, свързано с осигуряването на безопасността на южните й граници, смятаме, че това са законни интереси на Република Турция", посочи Путин.

По думите му по време на днешните разговори турският лидер "достатъчно подробно и заинтересовано" е разяснил позицията си по този въпрос.

Изхождаме от това, че създаването на зона за сигурност по южните граници на Турция ще бъде добро условие за осигуряването на териториалната цялост на самата Сирия, подчерта президентът на Руската федерация, като отбеляза, че Москва подкрепя действията, насочени към деескалация на напрежението в тази зона.

На преговори в Анкара на 7 август турски и американски военни представители се договориха за създаване на съвместен оперативен център в Турция с цел координиране на установяването на зона за сигурност в Северна Сирия.

Снимка: БТА

Руският президент посочи днес, че Турция носи голям товар, свързан с приемането на над 3 милиона сирийски бежанци.

Всъщност нормализирането на ситуацията на територията на Сирия е свързано с връщането на много хора в родината им: над 300 хиляди бежанци са се върнали по родните си места, каза Путин.

Снимка: АР/БТА

Според руския държавен главната задача при разрешаването на сирийския въпрос е стабилизирането на обстановката и осигуряването на реализацията на процеса за политическо разрешаване на кризата.

По време на разговорите ни с Ердоган основно внимание бе отделено на ситуацията в Сирия. Русия и Турция тясно си сътрудничат в рамките на Астанинския формат с участието на Иран. Според нас този формат е най-ефективният механизъм за разрешаването на сирийската криза.

Смятаме, че на този етап най-важно е да се съсредоточим върху окончателната стабилизация на ситуацията "на суша", посочи Путин.

Той каза още, че се надява конституционната комисия на Сирия да започне работа в най-скоро време, информира ТАСС. 

Турция ще предприеме всички необходими мерки, за да защити своите войници в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференцията след преговори с руския президент Владимир Путин на международното аерокосмическо шоу MAKS-2019 на летище Жуковски, предава TACC.

"Тук (в Идлиб) ситуацията стана толкова сложна, че в момента нашите войски са в опасност. Не искаме това да продължи. Всички необходими стъпки ще бъдат предприети навреме, ако е необходимо", каза той. Ердоган каза още, че действията на сирийската правителствена армия, която извършва бомбардировки, включително на граждански цели в зоната за деескалация в Идлиб, възпрепятстват прилагането на меморандума, подписан в Сочи.

"Според меморандума от Сочи, който подписахме миналия септември, успяхме да постигнем относителна стабилност, но, за съжаление, от май насам правителството (на Сирия), извършвайки бомбардировки над цивилни цели, прекъсна това относително спокойствие. Това усложнява прилагането на меморандума от Сочи", каза Ердоган.