В акцията "Елха на желанията" президентът на Русия Владимир Путин изпълни мечтата на тежкоболно дете от Тулска област да прегърне истинска панда. Това съобщи пресслужбата на общоруската акция за взаимопомощ "Ние заедно".

На 5 декември по време на заключителното мероприятие в сферата на доброволчество, онлайн маратона "Ние заедно", държавният глава се включи в акцията "Елха на желанията" на благотворителния проект "Мечтай с мен". При онлайн връзка Путин избра две детски желания. Едното от тях бе на 10-годишния Александър, който много е искал да прегърне истинска панда.

Заедно с родителите си момченцето пристигна в столицата и се срещна с панда под надзора на сътрудници на Московския зоопарк. Те му разказаха как минава денят на животните, как се грижат за тях и изучават поведението им. Саша посети специалната зона за тренировка на големите панди и дори направи уникална тениска: заедно с пандата Жуи те нанесоха принтове. От съображения за сигурност той не прегърна наистина животното.

Сътрудниците на зоопарка обаче подариха на Саша панда играчка и направиха обиколка с него и семейството из цялата зоологическа градина.

"За мен случващото е нещо свръхестествено. Аз съм развълнуван и радостен. Много обичам пандите - те са големи и пухкави", каза момчето.

През това президентът му звънна по телефона и момченцето му благодари, че е изпълнил желанието му.

От 9 месеца Александър е с диагноза "захарен диабет от първи тип. Болестта води до усложнения, сред които е влошено зрение.

Акцията "Елха на желанията" цели да бъдат изпълнени мечти на тежко болни деца, сирачета и деца от социално слаби семейства, отбелязва ТАСС.