"Руският президент Владимир Путин се е запознал с работата на съвместния щаб на въоръжените сили, участващи в специалната военна операция в Украйна", заяви говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"Президентът Владимир Путин работи през целия петък в съвместния щаб на войските, участващи в специалната военна операция (СВО)", каза той. "Държавният глава се запозна с работата на щаба, изслуша доклад за напредъка на СВО, а също така проведе съвещание и отделни срещи с командирите", каза Песков.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви пред АФП, че "руското ръководство се готви за продължителна война в Украйна, така че всички държави членки на НАТО, които подкрепят Киев, трябва да продължат да предоставят оръжия на украинската армия, докато Путин не разбере, че не е в състояние да победи на бойното поле".

Според него все още няма признаци, че Владимир Путин се е отказал от целта си да постигне контрол над Украйна.

"Не бива да подценяваме Русия, тя планира дълга война", заяви Столтенберг и добави: "Виждаме, че те (руснаците - бел. ред.) мобилизират повече сили, готови са да дадат много жертви, опитват се да се сдобият с повече оръжия и боеприпаси".

В този контекст той изрази убеждението си, че Путин е готов да продължи с нови настъпателни операции.

"Най-вероятно тази война ще приключи на масата за преговори, както повечето войни", каза Столтенберг. Същевременно той подчерта, че всяко решение трябва да гарантира "превъзходството на Украйна като суверенна и независима държава". Най-бързият начин да се постигне това е да се подкрепи Украйна с оръжие, "за да разбере Путин, че не може да победи на бойното поле и трябва да седне и да преговаря добросъвестно".