Руският президент Владимир Путин и Си Цзинпин приготвиха блини с черен и червен хайвер в Павилиона "Руски морски дарове". Това стана след като готвачът предложи на Путин и Си Цзинпин да сложат престилки и сами да сготвят.

След официалните разговори руският президент и китайския му колега посетиха изложбата "Улиците на Далечния изток", организирана от Световния икономически форум. Изложението е предназначено да демонстрира на участниците и гостите на форума икономическия потенциал, културните и национални особености на районите на Далечния Изток.

Руският президент отбеляза уменията на китайския гост. Двамата политици ядоха с ръце и, според руската традиция, по предложение на Путин, пиха и малко водка.

Руският и китайски лидери опитаха и меда от Далечния Изток, опитаха източнославянската напитка от вода, мед и подправки /сбитень/. Путин закупи два буркана по 200 рубли, като подари единият на китайския си колега, тъй като той не разполагал с рубли.

Двамата политици оценяваха и работата на младите учени в областта на роботиката. Пред двамата лидери бяха представени икономическите възможности на региона Амур, разказани им бяха и проекти в космическия сектор, в селското стопанство, в областта на химията и инфраструктурата. Един от тези проекти е проектът за граничен мост в Амур, който е предназначен за товаро оборот от 4 милиона тона. По време на посещението на "Улиците на Далечния изток" стана ясно, че ще бъде разширена гамата от селскостопански продукти, доставяни в Китай.

На изложението лидерите на Русия и Китай говориха за перспективни икономически проекти в региона, планирано е да бъде построен завод за преработка на риба.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА