Заразяването с коронавируса на служители от обкръжението на руския президент Владимир Путин изобщо няма да се отрази на тяхната работа. Това заяви днес говорителят на Кремъл пред журналисти в отговор на въпрос, предаде ТАСС.

"Слава богу, случаи на тежко протичане на заболяването няма, някои го прекарват безсимптомно, други в съвсем лека форма, защото всички така или иначе бяха ваксинирани", уточни той.

Във вторник Путин информира, че се поставя в самоизолация заради случаи на Covid -19 в обкръжението му. А вчера стана ясно, че десетки десетки души от неговото обкръжения са заразени с коронавируса.

Това служители на протокола, службите за сигурност и пресслужбите, уточни днес Путин време на видео среща с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов като посочи, че заболелите не са направили реваксинация и не са следвали указанията за защита.

Владимир Путин ще гласува онлайн в започналите днес избори за Държавна дума, посочи още днес Дмитрий Песков.

Технологичните гиганти Епъл и Гугъл се съобразиха с руското законодателство и премахнаха от платформите си мобилното приложение на опозицията, насърчаващо гласуването срещу кандидатите на властта, приветства днес решението им Кремъл.

"Това приложение е незаконно в страната ни", заяви Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес. "Двете платформи бяха получили предписания", поради което се съобразиха "с духа и буквата на закона", добави той.

Чеченските жени чакат да попълнят бюлетините си в кабината за гласуване на избирателна секция по време на парламентарните избори в Грозни

Снимка: AP/БТА

Прогнозират рекордна избирателна активност

На 17 септември в Русия започна гласуването на изборите за Държавна дума, което ще продължи до 19-и включително. 14 политически партии си оспорват 450-те мандата в долната камара на парламента.

Жена гласува на избирателна секция по време на парламентарните избори в Москва

Снимка: AP/БТА

Половината от депутатите в Думата се избират мажоритарно, а другата половина - по пропорционалната система.

"Избирателната активност в дистанционното гласуване е много висока, дори в сравнение с предишните подобни гласувания. (Тогава) нямаше такава активност. Може би това показва общата ангажираност на хората", каза  Николай Булаев, заместник -председател на Централната избирателна комисия, цитиран от РИА Новости.

Снимка: AP/БТА

Заместник-председателят на ЦИК уточни, че в класическите избирателни секции тази цифра едва надвишава осем до дванадесет процента, рядко достига 15-20 процента. А при електронно гласуване в шест региона избирателната активност варира от 42 до 48%.

Чеченските жени чакат да попълнят бюлетините си в кабината за гласуване на избирателна секция по време на парламентарните избори в Грозни

Снимка: AP/БТА

"Струва ми се, че до края на деня ще са гласували близо половината, а в някои региони и над половината. И до края на неделния ден мисля, че тази активност ще бъде поне 90%", добави Булаев за онлайн гласуването.

Опашки пред избирателните секции в Москва

Снимка: AP/БТА

Такова гласуване се провежда в Москва, Севастопол, Нижегородска, Курска, Мурманска, Ярославълска и Ростовска области. За това обаче е необходимо гражданите да се регистрират предварително.

В Русия започнаха парламентарните избори

Снимка: AP/БТА

Социолозите прогнозират, че и четирите формации в предишния парламент ще преодолеят 5-процентната бариера за влизане в новия. Това са управляващата партия "Единна Русия", Комунистическата партия на Генадий Зюганов, Либерално-демократическата на Владимир Жириновски и "Справедлива Русия" на Сергей Миронов.