Руският президент Владимир Путин заяви, че е в постоянен контакт с министерството на отбраната и че страната остава уверена в изпълнението на плановете си, свързани със "специалната военна операция" в Украйна, предадоха световните агенции.

Изявлението на Путин е част от интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", записано на 21 юни т. е. преди похода на Пригожен към Москва.

"Разбира се, обръщам основно внимание", отговори той на въпроса на журналиста Павел Зарубин колко време отделя на хода на "специалната военна операция". "Денят започва и завършва с това", подчерта Путин.

В отговор на въпрос дали може да получава доклад по важни въпроси, например в три през нощта, президентът сподели, че "напоследък стои доста до късно".

"Разбира се, винаги трябва да съм във връзка. И така се случва. Винаги, винаги във връзка с мен. Наблизо", завърши той.

Путин отбелязва, че постоянно обсъжда въпроси, свързани с производството на оръжия, с ръководителите на предприятия и фирми от военно-промишления комплекс, както и с тези, които използват това оръжие.

"Говорим за тяхната ефективност, говорим къде и върху какво още трябва да се работи, къде и какво липсва. Говорим как, по какви начини, с какви стъпки, с какви темпове трябва да засилим усилията си", е добавил Путин.

В същото време той подчертава, че увеличаването на темповете и обема на производството в сектора на отбраната не трябва да става за сметка на социалните задължения към гражданите - в медицината, строителството, образованието, подчертава РИА Новости.

"Всичко трябва да бъде в хармония, така да се каже, едно с друго, включително усилията ни в областта на повишаването на отбранителната способност не трябва да навредят на основното! А основата на всичко това е икономиката", смята руският президент.

РИА Новости отбелязва, че миналата седмица, говорейки на Международният икономически форум в Санкт Петербург, Путин е заявил, че предприятията от военно-промишления комплекс работят на две или три смени. По думите му производството на военна продукция е нараснало 2,7 пъти, а на най-масовите образци - десет пъти.

Пълното интервю на руския президент предстои да бъде излъчено по-късно през деня.

Междувременно руското военно министерство обяви в неделя, че е отблъснала нови офанзиви на украинските сили в четири района на фронтовата линия, ден след като Украйна заяви за "напредък" в източната част на страната, предава АФП.

Руските войски са отблъснали четири атаки на украинските сили в района на Красногоровка, Авдеевка, Маринка и Первомайское, съобщи официалният говорител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Той съобщи и за унищожени  склад с боеприпаси и над 50 украински войници в посока Херсон.

"В посока Херсон, в резултат на огневи щети, през деня бяха унищожени над 50 украински военнослужещи, две превозни средства, както и артилерийска система M777, произведена от САЩ. Освен това, склад за боеприпаси на 126-а териториална отбрана Бригада от въоръжените сили на Украйна е унищожена близо до село Козацкое, Херсонска област", ​​каза Игор Конашенков.

По-рано от въоръжените сили на Украйна обявиха, че са си върнали район близо до Красногоровка, западно от Донецк, който е бил под контрола на проруски сили още от 2014 година насам, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на говорителя на съвместния пресцентър на Силите за отбрана на Таврийското направление Валери Шершен.

"Близо до Красногоровка нашите щурмови части, в резултат на добре планирана контраатака, превзеха няколко позиции, държани от 2014 г. Това е територия на т.нар. ДНР, точно до Донецк", обяви Шершен, като поясни, че територията е превзета преди седмица, а новината е "закъсняла по тактически причини".

По думите му е било възможно да се освободят позиции благодарение на добре подготвен щурм, имитация на действия, подкрепа от въздуха и тежка техника. Въоръжените сили на Украйна вече са извършили разминиране на определени райони.

"Нашите щурмови части настъпиха съвсем неочаквано за противника. И през седмицата противникът предприе всички мерки, за да ни изхвърли от тези позиции: имаше ежедневни щурмове, тежки обстрели, но всичко бе безполезно", подчерта говорителят.

Той добави, че за Украйна освобождаването на позиции край Красногоровка има "по-символично значение".

Също така, според заместник-министъра на отбраната Хана Маляр, украинската армия е започнала офанзива близо до група села около Бахмут. Русия не е коментирала информацията.