Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон заяви, че хората в Каталуния трябва да останат единни в целта си да се отделят от Испания. Той каза това днес - навръх първата годишнина от произведения в испанската област референдум за независимост, който бе обявен за незаконен от испанските власти, предаде АП, цитирана от БТА.

"Нека не се отклоняване от единствения възможен вариант да живеем при пълна демокрация: (Каталунската) Република и международното й признаване", заявява днес Пучдемон на видеоклип, който беше споделен в социални медии.

Бившият каталунски премиер избяга в Белгия дни след приемането на декларация в подкрепа на независимостта от регионалния парламент. След това той превърна съдебното преследване срещу него в Испания в платформа за пропагандиране на правото на самоопределение в Европа. Пучдемон парира опити на Испания да бъде екстрадиран от Германия, където беше задържан в продължение на седмици, и от Белгия.

Междувременно привърженици на отцепването на Каталуния от Испания блокираха днес основни пътища, железопътни линии и други важни места в регионалната столица Барселона, предадоха световните агенции.

Протестните акции бяха организирани в интернет от активистката организация "Комитети за защита на републиката", създадена след референдума на 1 октомври миналата година.

В Жирона, на 100 км североизточно от Барселона, демонстрантите блокираха високоскоростна железопътна линия, а полицията се опита да спре прииждащите протестиращи в района на гарата.

Местни медии съобщиха, че демонстрантите са прекъснали движението по основни магистрали като А7 между Барселона и Валенсия и А2, която свързва каталунската столица и Мадрид. Управлението на регионалната пътна мрежа потвърди тази информация.