Ваксинирах се с руския препарат "Спутник V". Призовавам хората да се ваксинират и да слушат специалистите. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на днешната си 18-а поред годишна "пряка линия" с гражданите, предаде ТАСС.

Държавният глава на Русия съобщи, че не е казал с каква ваксина се е имунизирал по-рано, за да не създава конкурентни преимущества на една ваксина пред друга,  допълва БТА. Той обаче допълни, че се противопоставя на въвеждането на задължителна ваксинация, въпреки нарастването на коронавирусните инфекции в страната и бавния процент на ваксиниране. 

Запитан дали подкрепя ново блокиране в цялата страна, той каза, че вместо това регионалните власти въвеждат локализирани задължителни ваксинации и други мерки, за да се избегне въвеждането на нови карантини.

Русия днес отчете за второ поредно денонощие рекорден брой смъртни случаи от коронавирус - 669. Досегашният рекорд от 652 починали бе отчетен преди ден.

Путин каза още, че около 23 милиона руснаци са получили ваксина и каза, че домашните ваксини в страната му са по-добри от чуждестранните алтернативи, назовавайки "Астра Зенека" и "Пфайзер". "Справяме се добре", каза той.

Путин каза още, че приема за своя отговорност да даде препоръки на хората, които ще се кандидатират за президентския пост след него.

"Що се отнася до онези хора или онзи човек, който би могъл да оглави страната: от една страна казват, че свято място не остава празно и незаменими хора няма. От друга страна, разбира се, моята отговорност се състои в това да дам препоръки на онези хора, които ще се кандидатират за президентския пост", каза Путин, акцентирайки върху това, че такава е практиката във всички страни.

"Разбира се, ще дойде време и се надявам, че ще мога да кажа за този или онзи човек, че според мен е достоен да оглави такава невероятна страна като нашата родина - Русия", добави Путин.

Той също така смята, че скоро страната ще постигне такъв колективен имунитет срещу COVID-19, че всички икономически сектори ще се върнат към обичайния си режим на работа.

"Надявам се, в крайна сметка, все пак да постигнем такъв колективен имунитет, за какъвто говорим, включително благодарение на активния процес на имунизация. Така училищата, висшите учебни заведения, малките и средни предприятия, както и нашите големи компании да заработят в обичайния си режим", каза Путин.

"Да се изисква от служителите, излезли в болнични, да се ваксинират срещу коронавирус под заплаха от уволнение е незаконно", заяви още руският президент.

Към държавния глава се обърна Евгений Цветков - жител на Москва, който разказа, че съпругата му - преподавателка в едно от столичните училища, е в отпуск по болест заради отдавнашно хронично заболяване. Директорът обаче не приема болничния лист и "настоява до 15 юли тя да представи документи за ваксинация" срещу коронавирус, а "в противен случай заплашва да я уволни".

"Това е незаконно - веднага мога да кажа. Ако сте в болничен по медицински причини, никой няма право да изисква от вас да се ваксинирате. Смятам, че просто директорът на училището, където работи вашата съпруга, не знае за това. Ето, надявам се, че той ще чуе и ще оттегли незаконните си изисквания", допълни той.

Също така Путин потвърди готовността си за среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, но добави, че преди това трябва да се разбере за какво ще говорят.

"Той (Зеленски) даде Украйна на пълно външно управление. Ключови въпроси от жизненоважните дейности на Украйна се решават не в Киев, а във Вашингтон. Отчасти - в Берлин и в Париж. Така че за какво да разговаряме?", заяви Путин.

"Въпреки това аз не се отказвам от подобен род среща. Трябва само да се разбере за какво ще говорим", каза още Путин.

Президентът допълни, че ще напише статия за историята на руския народ и връзките с Украйна и в нея ще изложи своето отношение по този въпрос.

Путин заяви също, че не смята украинския народ за недружелюбен.

"Не смятам, че украинският народ е недружелюбен народ. Вече много пъти съм говорил за това и мога да го повторя още веднъж. Смятам, че украинците и руснаците - това са общо взето един народ", каза президентът и добави, че що се касае до ръководството на съвременна Украйна, за разлика от украинския народ, то явно се явява недружелюбно.

По повод напрежението в Черно море с британския военен кораб "Дифендър" Путин заяви, че британските военноморски сили са целели да тестват руските отбранителни способности.

"Санкциите срещу Русия не ни плашат, икономическият ни суверенитет дори се повишава, икономиката ни се адаптира към санкционния режим", каза Путин в отговор на въпрос за срещата му с американския президент Джо Байдън.