Съединените щати заявиха, че ще продължат усилията да изправят пред правосъдието все още живите водачи на джихадистката групировка Ислямска държава след разпространения видеозапис с послание от нейния лидер Абу Бакр ал Багдади, чиято автентичност ще бъде проверена, предаде Франс прес.

Международната антиджихадистка коалиция начело със САЩ ще се бие навсякъде по света, за да гарантира трайното поражение на терористите и за да бъдат изправени пред съда всички техни живи водачи, обяви говорител на Държавния департамент.

"Ислямска държава" разпространи вчера, за първи път от пет години, видеозапис, за който се твърди, че е на Багдади. Той говори за атентатите срещу хотели и черкви в Шри Ланка на католическия Великден и заявява, че битката за Багуз - последното село в източна Сирия, което бе под контрола на джихадистите - е приключила.

Анализатори на американското правителство ще проучат записа, след което разузнавателните служби ще се произнесат за автентичността му.

"Териториалният разгром на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак й нанесе фатален стратегически и психологически удар. ИД видя как се разпада така нареченият й халифат, а лидерите й бяха избити или се разбягаха от бойното поле", добави говорителят на Държавния департамент.