Провалена сделка за имот е изкарала от равновесие военния, който откри огън по стотици невинни в тайландски мол. За ликвидирането на нападателя помагаше и майка му.

Стрелецът бе убит рано сутринта след атаката в подземието на тъговския център.

Хиляди хора със свещи в ръка присъстваха на бдение в Североизточен Тайланд днес, за да почетат жертвите на военния. В престрелката загинаха най-малко 29 души и бяха ранени 57 души.

Хората полагаха бели цветя в памет на жертвите по време на бдението край статуята на местната героиня Тао Суранари в град Накхон Рачасима. По-голяма част от убитите са били посетители на търговския център "Терминал 21" в същия град.

"Чувстваш гняв, който те изпълва," казва местният жител Чиратип Курапакорн, който присъства на бдението и разказва, че не е могъл да спи и че искал някак да помогне, цитиран от БТА.

Убийствата започнаха около 3 часа следобед местно време (8 часа по Гринуич) в неделя.

Военният открил стрелба в къща, преди да отиде до военна база. След това отива до мол-а и стреля по минувачите пред входа. Нахлул и вътре и открил огън по клиентите.

Световните медии пишат, че сделка за имот, която се провалила, вбесила до такава степен 32-годишния ефрейтор от тайландката армия Джакрапант Тхома, че той изкарал яда си върху невинни хора.

 "Подобни нападения са безпрецедентни за Тайланд, това е най-кървавото в историята на страната", заяви премиерът Прают Чан-оча.

Мъжът открил огън с автомати, гранатомет и 700 куршума, откраднати от казармата му.

Търговският център "Терминал 21" е североизточен град, който се намира на около 250 км от столицата Банкок.

Преди ликвидирането на нападателя от мола бяха изведени стотици ужасени хора, които се криели по етажите. Един командос също е загинал при престрелката. Най-младата цивилна жертва пък е 13-годишно момче.