Общественото мнение във Франция, Германия, Италия и Великобритания все повече се измества надясно. Това сочи проучване, чиито данни публикува днес Фондацията за политическа иновация (Фондапол), предаде Франс прес.

"Политическото самопозициониране по оста ляво-дясно показва, че електоратите в Европа се отклоняват в дясна посока (. . .) Във Франция действат мощни тенденции към одесняване", се казва в анализа.

Година преди изборите за президент във Франция "целият въпрос е да разберем дали това ново равнение надясно ще е в полза на една управляваща десница или на крайнодесните", добавя фондацията.

За пет години делът на французите, избрали дясната част на политическата шахматна дъска, "постоянно е нараствал и от 33 на сто през 2017 е достигнал 38 на сто през 2021", уточнява изследването.

През същия период делът на френските граждани с леви убеждения е останал стабилен (25 на сто през 2017 и 24 на сто през 2021 г.).

"Проучването налага също извода за несполука на левицата", резюмират авторите, според които "тя вече от години не успява да наложи някаква колективна представа".

Колкото до миграцията, 63 на сто от французите заявяват, че са против отварянето на страната, а 62 на сто - че ислямът "представлява заплаха за Републиката".

Страхове, които споделят 81 на сто от симпатизантите на десницата срещу 45 процента от симпатизантите на левите сили.

Изместване вдясно се констатира и във всяка от изследваните европейски страни - десни възгледи имат 44 на сто от италианците (срещу 31 на сто с леви убеждения), 40 процента от британците (срещу 25 процента с леви нагласи), 38 процента от французите (срещу 24 процента с леви нагласи), 36 на сто от германците (срещу 26 на сто с леви нагласи).

Проучването е осъществено от социологическия център "Ъпиниън уей" във Франция, Германия, Италия и Великобритания през януари-февруари т. г. с участието на 7603 души.