Историческият втори процес за импийчмънт на Доналд Тръмп започна във вторник с шокиращи кадри от щурма на Капитолия на 6 януари и дебат и гласуване за това дали конституцията на САЩ позволява вече бивш президент да бъде подложен на подобна процедура, след като е напуснал поста, съобщиха информационните агенции.

В историята на САЩ има само четири случая на процеси по импийчмънт, два от които са водени срещу Тръмп. Нито един друг президент или федерален служител не е бил подлаган на тази процедура два пъти, допълва БТА.

Сенатът на САЩ, който е свикан като съд по импийчмънт, реши с 56 на 44 гласа, че процедурата съответства на основния закон и Сенатът има юрисдикцията да продължи процеса.

Ръководителите на обвинението, че Доналд Тръмп е подбудил смъртоносния щурм на Капитолия миналия месец, успяха да привлекат още един глас от лагера на републиканците - този на сенатора от Луизиана Бил Касиди. Преди две седмици той гласува в подкрепа на опит за отхвърляне на процеса по импийчмънт, но във вторник гласува заедно с демократите за продължаване на процедурата, отбелязва Асошиейтед прес.

Денят започна с гласуване на правилата, които предоставят на ръководителите на обвинението и адвокатите на защитата по 16 часа, за да представят своите тези. Началото на тези презентации се очаква днес по обяд американско време, а очакванията са, че процесът ще продължи и през уикенда.

Въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари, отнело живота на пет души, както и речта на Тръмп пред привържениците му преди нахлуването, бяха показани в началото на процеса.

Демократът Джейми Раскин от Мериленд, който е един от ръководителите на обвинението, разказа със сълзи в очите как 24-годишната му дъщеря и неговият зет, които са били в Капитолия на 6 януари, са изпращали прощални съобщения на близките си, защото са мислели, че ще умрат.

"Членове на Конгреса махаха значките си, за да не бъдат разпознати от тълпата, докато се опитваха да избягат от насилието", разказа Раскин.

"В този ден умряха хора. Полицаи се оказаха с наранявания на главите и мозъка. Бяха извадени очи. Полицай получи инфаркт. Друг загуби три пръста в този ден. Сенатори, това не може да бъде нашето бъдеще", заяви конгресменът.

Процедурата срещу Тръмп започна миналия месец от контролираната от демократите Камара на представителите заради ролята му в нападението срещу Капитолия.

Преди щурма Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която повтори необоснованите си твърдения, че загубата му на президентските избори на 3 ноември е била резултат от мащабни изборни измами и насърчи привържениците си "да се борят с всички сили".

Процесът по импийчмънт започна при засилени мерки за сигурност в Капитолия, който е ограден с бодлива тел. Въоръжен патрул на Националната гвардия охранява сградата, отбелязва АП.

Заради кризата с COVID-19 на сенаторите бе позволено да се разпръснат, включително в "мраморната стая", където процесът се предаваше по телевизията, и дори на балконите за гости.

Адвокат на Тръмп настоя процесът да бъде отхвърлен, защото е неконституционен, и защото "ще разкъса страната". Дейвид Шоен каза, че демократите са изпълнени с омраза към Тръмп и се страхуват, че ще изгубят властта.

Адвокатите на бившия президент твърдят, че той просто е упражнявал правата си съгласно Първата поправка, която защитава свободата на словото, когато е оспорвал изборните резултати и че изрично е насърчавал привържениците си към мирен протест и затова не може да бъде отговорен за действията на участниците в бунта.

От защитата на Тръмп обявиха, че ще представят своя видео компилация с политици от Демократическата партия, които изнасят разпалени речи.

Процесите по импийчмънт срещу президенти на САЩ до момента са довели до оправдаването на Андрю Джаксън, Бил Клинтън и Доналд Тръмп - през 2019 г., по обвинения, че е злоупотребил с власт, като е оказал натиск над Украйна да разследва сегашния президент Джо Байдън.

Очаква се Тръмп да бъде оправдан и във втория процес, тъй като изглежда малко вероятно демократите да успеят да съберат мнозинство от две трети в 100-членния Сенат, разделен между двете партии 50-50. Това означава, че 17 сенатори републиканци трябва да се присъединят към всички демократи, за да бъде обявен Тръмп за виновен, отбелязват агенциите.

Сенаторите от Републиканската партия се страхуват да не отблъснат силно мобилизираната политическа база на Тръмп и искат да избегнат публичното му порицаване като гласуват за осъждането му, коментира ДПА.

Първият процес по импийчмънт на Тръмп продължи около три седмици. Очаква се вторият да протече много по-бързо, като окончателното гласуване може да се състои в началото на следващата седмица.

Както и на първия процес Тръмп отказа да се яви пред Сената, за да даде показания.