Протестиращи екоактивисти заляха с червена боя прочутата статуя на бик пред борсата на "Уолстрийт" в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Организацията "Бунт срещу унищожението" организира протест на мястото. Екоактивстка, развяваща зелено знаме, се качи върху бика, който беше оцветен в червено, символизиращо кръв.

Организацията, основаната миналата година във Великобритания с филиали в около 50 страни, организира мирно гражданско неподчинение в градове по целия свят, за да упражни натиск върху правителствата да направят повече по въпроса за климатичните промени.

Стотици активисти от "Бунт срещу унищожението" блокираха централния площад в Париж "Шатле". Някои от протестиращите образуваха жива верига.

Холандската полиция заяви, че е задържала около 90 демонстранти, блокирали натоварена улица в Амстердам. В Туитър тя уточни, че протестиращите са задържани в района на Държавния музей, където блокадата пречеше на движението цяла сутрин. Демонстрацията беше мирна, макар че пеещи активисти се държаха за ръце и легнаха на земята, за да попречат на усилията на полицията да ги отстрани от пътя.

Полицията в Лондон заяви, че около 135 климатични активисти са арестувани. Демонстранти, които биеха метални барабани, преминаха в шествие през центъра на Лондон и с това поставиха началото на двуседмични акции, целящи да нарушат ритъма на ежедневието в града.

"Бунт срещу унищожението" заяви, че протестиращите са арестувани, когато блокирали Виктория стрийт пред министерството на отбраната.

Една от арестуваните, 81-годишната Сара Лейзънби, пенсиониран социален работник от Оксфорд, каза, че "правителството задължително трябва да предприеме сериозни действия и да упражни натиск върху другите държави и световни сили коренно да намалят употребата на изкопаеми горива".

Екоактивисти блокираха улици и организираха седяща стачка и в Мадрид. Няколко десетки активисти за кратко образуваха жива верига и блокираха важна транспортна артерия в испанската столица в пиков час. Испанската полиция заяви, че е отвела в участъците 33 активисти, а трима са арестувани за неизпълнение на полицейска заповед. Неколкостотин други протестиращи лагеруваха в 40 палатки пред сградата на министерството на екологичния преход в Мадрид.

В Берлин около 1000 климатични активисти от "Бунт срещу унищожението" блокираха движението в района на кръговото кръстовище около "Голямата звезда" ("Гросер щерн"), площада с Колоната на победата в центъра на парка Тиргартен. Протестът започна в ранните часове на днешния ден. Представители на "Бунт срещу унищожението" издигнаха и лагер пред канцлерството.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел обеща днес в град Зинсхайм, Югозападна Германия, целите за намаляване на вредните емисии да придобият законова сила. Това стана след съмнения, породени от публикация на списание "Шпигел", че те няма да намерят място в нов законопроект за опазване на климата, предаде ДПА.

На церемония по откриването на зала, посветена на опазването на климата в Зинсхайм, Меркел изтъкна значението на механизмите за контрол в новия законопроект, но същевременно отбеляза ширещото се безпокойство за изпълнението му.

"Този мониторинг, този надзор, ще залегне недвусмислено в закона за опазването на климата", каза Меркел. Тя обеща, че в законопроекта, който в сряда ще бъде разгледан от кабинета за окончателно одобрение, ще бъдат включени надеждни механизми за мониторинг.

В публикацията на "Шпигел" се отбелязваше, че от законопроекта са отпаднали предвидените гаранции за намаляване на вредните емисии и че предвиденият в него експертен форум за наблюдение на изпълнението на закона на практика е беззъб.

Според списанието текстът на законопроекта съзнателно е бил разводнен по настояване на партиите в управляващата коалиция от консервативния блок. Министърът на околната среда от Германската социалдемократическа партия Свеня Шулце отрече това.