"Случващото се в Сирия е неприемливо за Саудитска Арабия", посочва кралят в писмено изявление, прочетено по сателитната телевизия Ал Арабия, съобщи Ройтерс.
Събитията в Сирия "нямат нищо общо с религията, ценностите или морала", смята крал Абдула. Това са най-острите критики, които петролният гигант - абсолютна монархия, забраняваща политическата опозиция - отправя срещу арабска държава от началото на вълната от протести в Близкия изток, свалили автократичните режими в Тунис и Египет, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

"Сирия трябва мъдро да размисли, преди да стане твърде късно, и да обяви и прокара реформи, които да са не просто обещания, а истински реформи", се казва още в изявлението.

Крал Абдула изпрати през март саудитски войски да помогнат на съседната монархия Бахрейн да потуши антиправителствени протести, а саудитски официални представители критикуваха решението да бъде изправен на съд сваления египетски президент Хосни Мубарак, отбелязва агенцията.

Саудитска Арабия изигра ролята на посредник в съседен Йемен и прие за лечение президента Али Абдула Салех, който беше ранен при бомбено нападение когато протестите срещу режима му прераснаха в открит конфликт.

Неколкостотин души са били арестувани при разгръщаща се операция на сирийската армия в източния град Дейр аз Зур, съобщи сирийският Център за наблюдение на правата на човека, цитиран от ДПА.
Рано тази сутрин в града се чувал интензивен картечен огън, след като при операция на армията и специалните части вчера бяха убити най-малко 50 души, посочва правозащитната организация. При предприетите масови арести в квартал Гарагма на град Хама са били задържани около 1500 души.

Активист разказва, че силите за сигурност съобщавали с високоговорител имена и ако съответният човек не излизал сам, за да се предаде, войници щурмували дома му и арестували всички мъже в него, твърди активист. Десетки други хора били арестувани в северната провинция Идлиб, след като танкове и бронирани машини атакували град Маарет ал-Нааман. Над 1650 цивилни и около 390 служители на силите за сигурност са били убити от началото на протестите срещу президента Башар Асад, избухнали в средата на март, според местни правозащитници.

По-късно Асад назначи нов министър на отбраната - генерал Дауд Раджха, съобщи сирийската обществена телевизия, цитирана от Франс прес. Генерал Раджха е бил началник на генералния щаб на сирийската армия. Той ще замени досегашния министър на отбраната генерал Али Хабиб, принуден да подаде оставка. Хабиб е в списъка на ЕС със сирийски официални лица със забрана за пътуване и замразени авоари, припомня ДПА.