В Париж, Нант, Кан и други френски градове днес имаше митинги против въведеното задължително носене на маски в борбата срещу разпространението на коронавирус, предаде Франс прес.

Между 200 и 300 души се събраха днес в Париж, за да протестират срещу задължителното носене на маска. Те скандираха "Свобода, свобода!" и "Долу санитарната диктатура!", "Не искаме да носим маски!", "Власт на народа!". Досега подобни демонстрации във Франция не е имало, посочва АФП.

Властите във Франция и по-специално префектурите и кметствата в редица големи градове, въведоха през последните дни задължително носене на маски на всички обществени места, включително по улиците и парковете. Нарушаването на разпоредбите се санкционира с глоба от 135 евро, а при повторно неспазване на разпоредбите паричните санкции могат да достигнат 1500 евро.

В Париж протестират с маски срещу задължителното носене на маски

Снимка: БТА

Според данни на здравното министерство на Франция за изминалото денонощие са регистрирани 7379 случая, което е с 20 на сто повече в сравнение с предходния ден.

Огромен протест се състоя и във Великобритания - там той премина спокойно. Англичаните се събраха против мерките за коронавирус, които ограничават свободата.