Това е първият ясен тест, който може да покаже колко далеч могат да стигнат противниците на президента, продължавайки да поддържат силата на протестите за отстраняването му, предаде БТА.

Големите филиали на египетските банки възобновяват работа, което се тълкува като признак за нормализиране на ситуацията. Очаква се по-късно през деня към тях да се присъединят и по-малките банкови клонове. Предвижда се голям наплив от клиенти. Заради това властите ограничиха предоставянето на суми до ниво, равно на 10 000 долара. В страната от днес ще заработят и банкоматите, ще се възстановят и плащанията с карти.

Министерството на образованието трябва да вземе решение кога да възобнови учебните занятия. Настроението сред египтяните постепенно се променя, отбелязва ИТАР-ТАСС. Част от тях смятат, че основните искания на протестиращите са изпълнени и сега трябва да се захванат за работа: "Търпяхме 30 години диктатурата, едва ли е толкова трудно да почакаме още половин година", смятат някои от участниците. Други обаче са решени да настояват докрай за незабавното оттегляне на президента Мубарак.

В същото време в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън американският президент Барак Обама подчерта необходимостта от незабавно мирно предаване на властта в Египет, съобщи пресслужбата на Белия дом. И се допълва, че "Трябва да се проведат заслужаващи доверие преговори между правителството и опозицията с участието на всички политически сили в страната". Вашингтон се разграничи от изявленията на специалния пратеник за Египет на президента на САЩ Барак Обама на Мюнхенската конференция за сигурността Франк Уизнър, който заяви, че според САЩ Мубарак трябва да остане засега на власт.Коментарите, направени вчера от  Франк Уизнър за положението в страната, не отразяват официалната позиция на американската администрация, заяви пред журналисти официалният представител на Държавния департамент Филип Кроули, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Организацията "Мюсюлманско братство", главната опозиционна сила в Египет, заяви, че е готова да започне диалог с вицепрезидента Омар Сулейман, за да изведе Египет от най-тежката криза за последните 30 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Група, наречена "Съвет на мъдреците", предложи Сулейман да поеме временно президентските правомощия до изборите. Някои опозиционни лидери обаче смятат, че това би означавало следващите избори да се проведат при същите несправедливи условия като предишни години. Те настояват първо да се състави нов парламент, който да промени конституцията, за да се създаде възможност за демократичен избор на президент.

Израелският президент Шимон Перес обаче изрази опасения относно промените, които бунтовете в Египет може да донесат на Близкия изток. "Много сме разтревожени от евентуална промяна в правителството или избирателната система", заяви Перес. "Ако Мюсюлманското братство бъде избрано в Египет, то няма да донесе мир", подчерта президентът.