Над двеста души излязоха днес в Брюксел на демонстрация срещу мерките за борба с коронавируса, които според тях се отразяват негативно върху свободите им, предаде Франс прес.

Демонстрантите отправиха обвинения към властите, че обслужват фармацевтичната индустрия.

Лозунги от сорта на "Корона цирк", "тялото си е мое и изборът си е мой" бяха написани на плакатите на демонстрантите, които изразиха недоволството си от задължителното носене на маски, ваксините на милиардера Бил Гейтс и от телекомуникационните мрежи от пето поколение (5G).

"Няма вирусолозите и лекарите да диктуват правилата в страната ни", изрази възмущението си пред Франс прес демонстрантът Мишел, който предпочете да не разкрива цялото си име. "Смятат ни за деца", каза още той.

Носенето на предпазни маски стана задължително на 12 август за целия район на Брюксел заради увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в Белгия, където пандемията отне живота на близо десет хиляди души.

Призивът за демонстрация бе отправен преди няколко дни в социалните мрежи от гражданско обединение.

Заедно с призива за демонстрация се появиха и искания за оставката на вирусолога Марк Ван Ранст, един от членовете на експертния екип, който съветва белгийското правителство по въпросите на пандемията.

Броят на случаите с коронавирус в света достигна 21 538 933 по данни на института Джонс Хопкинс към 23.25 часа българско време на 16 август.Към този час починалите от COVID-19 са 772 498.

Водещата тройка са САЩ (5 388 272 потвърдени случая), Бразилия (3 317 096) и Индия (2 589 683).

77 869 са носителите на коронавирус в Белгия, 9935 са починалите в тази страна към момента.