Американският министър на отбраната в оставка Джеймс Матис (на снимката вторият отляво - до Тръмп) заяви днес в своето прощално писмо до военнослужещите и служителите на Пентагона, че управлението на военното ведомство на САЩ "остава във възможно най-добри ръце", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Шейсет и осемгодишният министър се обърна към намиращите се на активна военна служба над 1 милион американски военнослужещи, както и към резервистите и цивилните служители на Пентагона с призив всеки да остане съсредоточен върху своята мисия.

"Уверен съм, че всеки от вас ще продължи да изпълнява неотклонно мисията, която сме положили клетва да изпълняваме, а именно да бъдем опора на конституцията на САЩ и да я браним, както и да защитаваме своя начин на живот", каза Матис.

"Нашето министерство е доказало, че действа най-добре тъкмо когато времената са най-трудни", допълва той.

Министърът призова военните "да запазят вяра в страната си и да бъдат непоклатими и обединени, заедно със съюзниците на САЩ, пред лицето на всеки неприятел". Матис добавя, че за него е било "голяма чест" да работи с представителите на въоръжените сили.

"Нека Бог да ви пази и във въздуха, и на сушата, и в морето", написа той.

На 20 декември Матис подаде оставка, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че американските сили в Сирия ще бъдат изтеглени. Прощалното си писмо той разпространи днес, когато е неговият последен ден начело на министерството на отбраната.

На 23 декември Тръмп обяви, че от 1 януари 2019 г. заместник-министърът на отбраната Патрик Шанахан ще заеме поста на Матис като изпълняващ длъжността.

Матис, който ръководеше Пентагона в продължение на почти две години, първоначално възнамеряваше да се оттегли през февруари. Тръмп обаче реши да го замени по-бързо, след като о.з. генералът написа язвителна молба за напускането си, в която се говореше за различия с президента по въпроса за изтеглянето от Сирия.