Украинските военни са нанесли около 25 удара с тежка артилерия по района на Запорожката АЕЦ и жилищните квартали на Енергодар само за два часа, твърди представителят на проруската администрация на Запорожие Владимир Рогов.

Преди това говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че западните страни стигат до откровени лъжи, като твърдят, че Русия заплашва Запорожската АЕЦ. Руската федерация призовава Вашингтон, Брюксел и други западни столици да се откажат от безотговорните игри и интриги около централата и да принудят Киев да спре обстрелите. "Настоящото покровителство на западните ръководители на Украйна в ситуацията около централата е престъпно", каза Захарова.

Русия осъжда опитите за възпрепятстване на посещението на мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ и ще направи всичко необходимо, за да се осъществи посещението.

Запорожката атомна централа, която е най-голямата в Европа, беше превзета от Русия през март малко след началото на инвазията й в Украйна. През последните дни обектът беше подложен на артилерийски обстрел. Москва и Киев си размениха обвинения за стрелбата, която и двете страни твърдят, че обстрелът може да доведе до ядрена авария.

Русия твърди, че Украйна безразсъдно обстрелва централата, а Киев контрира, че самите руски военни са отговорни за ударите по нея, за да могат да обвинят Киев за каквито и да било последващи прекъсвания на електрозахранването, отбелязва Ройтерс. Украински служители също така заявиха, че руски сили използват централата за като щит докато обстрелват близки градове и села под контрола на Украйна, припомня БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш миналата седмица призова за прекратяване на боевете в близост до Запорожката АЕЦ.

Постоянният представител на Русия в МААЕ, цитиран от медиите, каза, че посещение на екип на агенцията в централата ще бъде организирано в близко бъдеще, но пред него остават препятствия. "За нас най-важното нещо е да подсигурим пълната сигурност на международната мисия", каза Михаил Улянов, цитиран от агенция РИА Новости.

Съществува риск от изтичане на радиация и пожар в Запорожката АЕЦ заради обстрелите, съобщават от оператора на централата "Енергоатом".

В един от блоковете на АЕЦ е задействана аварийна защита и един от трите работещи блока вече е спрян.

Обстрелите са нанесли сериозни щети и на азотно-кислородната инсталация, комбинираната спомагателна сграда, помпената станция, както и на открито разпределително устройство.

"Рисковете от изтичане на водород и радиоактивно разпръскване остават, а опасността от пожар също е висока", се казва в доклада.