Съобщение, будещо смесени чувства у австрийската общественост, премина по австрийските медии: появил се е пропуск, издаден на името на австрийския император Франц Йосиф (1830-1916 година), който му дава право да присъства на среща на министрите на външните работи на ЕС по време на австрийското председателство, предаде БТА.

Депутатка от Партията на зелените поиска в парламента отговор от канцлера Себастиан Курц за това как е било възможно това да се случи.

За неформалната среща на външните министри, състояла се във Виена в края на август, е бил издаден минимум един фалшив пропуск. Депутатката е показала пропуска, на който до името Франц Йосиф, ИМПЕРАТОР, е отпечатана и снимката на починалия преди повече от век австроунгарски владетел.

Пропуските за подобни срещи на висши държавни служители се издават от Изпълнителния секретариат на Австрийското председателство във Федералното канцлерство. Виенската депутатка е посочила, че издаването на документа е възможно единствено ако е налице "масивен пробив в сигурността" и поиска обяснение от канцлера, който да посочи също така колко такива фалшиви документи са били издадени, кой ги е издал и дали чуждестранните гости са били информирани за голямата опасност, на която са били изложени.

Федералното правителство е разгледало случая и е съобщило, че пропускът не е бил активиран и съответно лицето, което неправомерно би получило достъп до неформалната среща на външните министри, не е присъствало на срещата. Говорител на правителството е подчертал, че във връзка с този факт не е съществувал пробив в сигурността. Говорителят не е обяснил какви биха могли да са причините за издаването на подобен документ.